De PVV laat het er niet bij zitten: na de onthullingen in het proces tegen voormalig Kamervoorlichtster Sonja K. willen Kamerleden Gidi Markuszower en Geert Wilders dat er een parlementair onderzoek komt naar het handelen van oud-Kamervoorzitter Vera Bergkamp en voormalig griffier Simone Roos. “De door ons – PVV – gewaardeerde oud-voorzitter Arib is door de politiek beestachtig behandeld,” schrijft Markuszower op X.
“Het wordt steeds duidelijker dat haar opvolger Bergkamp en oud-griffier Roos vals spel lijken te hebben gespeeld inclusief mogelijk liegen tegen de Rijksrecherche.”
Een stevige
beschuldiging, maar bepaald niet uit de lucht gegrepen.
Wat is er aan de hand?
De affaire-Arib begon met een intern onderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag door de oud-Kamervoorzitter. Maar gaandeweg werd steeds duidelijker dat er meer speelde. Achterkamertjespolitiek. Lekken naar NRC. Een verdachte voorlichtster die alle schuld krijgt, maar wiens leidinggevenden — Bergkamp en Roos — buiten schot blijven.
En nu blijkt uit recente ontwikkelingen dat zowel Bergkamp als Roos de Rijksrecherche mogelijk onjuist hebben geïnformeerd over een cruciale vergadering waarin het lek zou zijn besproken.
Als dat waar is, dan hebben we het hier niet over een misverstand, maar over een politieke doofpot van het hoogste niveau.
Wilders: “Als het Presidium het niet wil, dan plenair debat”
PVV-leider Geert Wilders
steunt zijn collega Markuszower voluit:
“Zeer terecht @GidiMarkuszower. En als het Presidium daar niet mee instemt dan wil ik een plenair Kamerdebat daarover. De onderste steen moet boven met betrekking tot de oud-griffier en D66-Kamervoorzitter!”
Een duidelijk signaal: de PVV is het gekonkel zat. Geen juridische schijnbewegingen. Geen loyaliteiten aan
D66 of het ‘Haags systeem’. Wat Wilders en Markuszower eisen is helder: transparantie. Onderzoek. En politieke consequenties.
Waarom dit ertoe doet
Deze affaire raakt aan de kern van het functioneren van het parlement. Als een Kamervoorzitter — de hoogste hoeder van de democratische orde — samen met haar topambtenaar informatie achterhoudt of manipuleert, dan is dat een directe aanval op het vertrouwen in het instituut Tweede Kamer.
Dat mag nooit onbestraft blijven. Of je nu voor of tegen Arib bent: het recht moet voor iedereen gelden, ook binnen de politieke top.
De Kamer moet nu kleur bekennen
Het initiatief ligt nu bij het Presidium van de Tweede Kamer, het dagelijks bestuur van het parlement. Markuszower zal daar binnenkort formeel het voorstel indienen om een onderzoek te starten. En dan is het aan de andere partijen:
- Durven ze transparantie aan?
- Of kiezen ze voor de oude politieke reflex: beschermen, afdekken, wegmoffelen?
Dit is zo’n moment waarop duidelijk wordt wie er in Den Haag nog staat voor zuivere democratie – en wie er liever een D66-vriendje de hand boven het hoofd houdt.
🙏 Steun onze onafhankelijke berichtgeving
Wil je dat wij dit soort zaken blijven blootleggen en bevragen? Help ons doorgaan:
📌 Doneer via: https://dds.backme.org
📌 Of via bankoverschrijving: NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media