2023 02 15 1

PVV en VVD naar verwachting grootste partijen tijdens Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland

Politiekfeb 15 2023, 16:30
Uit een recente prognose van Motivaction in opdracht van Omroep West blijkt dat de PVV en VVD waarschijnlijk de grootste politieke partijen worden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland, die plaatsvinden op 15 maart van dit jaar. Volgens het onderzoek zal de PVV tussen de 10,1 en 15,3 procent van de stemmen behalen, terwijl de VVD op koers ligt om de tweede partij te worden met 9,5 à 14,5 procent van de stemmen.
De BoerBurgerBeweging (BBB) is de enige andere partij die mogelijk de grootste partij kan worden, met een maximale prognose van 11,1 procent van de stemmen. Dit is hoger dan de onderkant van de voorspellingen van zowel de PVV als de VVD. Het CDA zakt echter naar de tiende plek met 5,1 procent van de stemmen, terwijl de voormalige grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, Forum voor Democratie, waarschijnlijk tussen de 1,4 en 3,6 procent van de stemmen krijgt.
Opmerkelijk is dat de prognose anders zou zijn geweest als GroenLinks en PvdA ervoor hadden gekozen om samen één lijst te voeren. In dat geval zouden de twee partijen samen uitkomen op ongeveer 14 procent van de stemmen.
Deze prognose geeft een indicatie van de politieke verhoudingen in Zuid-Holland, maar het is belangrijk om te onthouden dat de uiteindelijke uitslag van de verkiezingen nog kan veranderen. Toch lijkt het erop dat de PVV en VVD de grootste partijen zullen worden, terwijl het CDA en Forum voor Democratie waarschijnlijk zetels zullen verliezen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijde
Het belooft dus een nek aan nek race te worden tussen de PVV en VVD in Zuid-Holland. Dit laat nogmaals zien dat je Wilders nooit moet afschrijven. Deze prognose is natuurlijk erg leuk maar de enige prognose die telt is de definitieve uitslag op 15 maart.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten