bus g838415705 1920

Veiligelanders zorgen voor problemen in Budel: Hermes neemt maatregelen na agressie jegens buschauffeurs door asielzoekers

Binnenlandfeb 15 2023, 17:30
Buschauffeurs die dagelijks worden belaagd door asielzoekers hebben vervoerder Hermes doen besluiten om tijdelijk geen bussen meer te laten rijden naar het asielzoekerscentrum in Budel. De maatregel is eind vorige week ingegaan nadat er dagelijks incidenten waren tussen buschauffeurs en asielzoekers. Het gaat vooral om asielzoekers die weigeren te betalen voor een kaartje en daarop agressief reageren als de chauffeur hier iets van zegt. Dit leidt regelmatig tot bedreigingen of spuugpartijen richting de buschauffeur.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is niet blij met de maatregel omdat dit betekent dat kinderen vanaf station Maarheeze naar school op het azc moeten lopen, wat een afstand van 30 minuten is. Na de carnavalsvakantie komen er ook nog eens meer kinderen vanuit de regio naar school, waardoor de situatie nog verder verslechtert. Het COA zegt dat er inmiddels gesprekken plaatsvinden met vervoerder Hermes en andere betrokken partijen om tot een oplossing te komen.
Het is nog niet bekend hoe lang de maatregel van Hermes zal blijven gelden. Agressie en geweld jegens buschauffeurs zijn al langer een probleem in het openbaar vervoer. Verschillende vervoerders hebben al eerder maatregelen genomen om dit tegen te gaan, zoals het ophangen van camera's in de bus of het inzetten van extra beveiliging.
Het asielzoekerscentrum in Budel zal op 1 juli 2024 de deuren sluiten. Dorpsbewoners voelen zich niet veilig meer op straat vanwege de vele steek- en vechtpartijen. Volgens de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid werden in drie maanden tijd 58 bewoners van het azc veroordeeld door de politierechter. De meeste problemen werden veroorzaakt door 'veiligelanders', mensen uit landen die volgens de IND veilig zijn in hun land van herkomst en dus geen kans maken op een verblijfsstatus in Nederland.
Hoewel de meerderheid van de Budelse gemeenteraad het liefst het azc zo snel mogelijk wil sluiten blijkt dit onmogelijk vanwege de lopende vergunning. Het azc zal sluiten op de eerste mogelijkheid die zich voordoet, namelijk 1 juli 2024.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten