algemene politieke beschouwingen in eerste kamer 10553669036

PVV, FVD, VVD en PVDD reageren op eisen verwende Eerste Kamerleden: 'Waarom gelden regels niet voor ons? Zijn wij anders ofzo?'

Politiekmrt 07 2023, 17:00
Eerste Kamerleden zijn niet blij met de vergoedingen die ze krijgen en met regels zoals vliegverboden. Hun arbeidsomstandigheden lijken in hun ogen nergens op. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit notulen van achterkamertjesoverleggen die de krant in handen heeft gekregen. De Dagelijkse Standaard daarop meteen contact op met meerdere partijen. PVV, FVD én de VVD laten weten dat ze de vergoedingen helemaal prima vinden, en eigenlijk heel tevreden zijn met hoe het eraan toegaat in de Senaat. Alleen de VVD wil wel een wijziging van het vliegverbod voor leden, omdat sommige leden ook een zetel bezetten in het Europese Parlement. De andere partijen weigeren vooralsnog de vragen van DDS te beantwoorden - wat mogelijk het één en ander zegt over het standpunt dat zij innemen achter de schermen als de gewone burger niet meekijkt.
Annemarie Jorritsma is volgens De Telegraaf de grote aanzwengelaar van het debat over treinreizen en vliegverboden. Zij moet soms naar Straatsburg - van Den Haag naar Straatsburg reizen per trein is haar volgens De Telegraaf te veel werk. Maar ook op andere zaken blijkt er onrust te zijn. Zo zijn er veel senatoren volgens de krant die klagen dat hun stoeltjes niet comfortabel genoeg zijn, dat het eten in het restaurant niet lekker is en, oh ja, dat er ook te weinig kijkers naar hun debatten kijken op debatdirect of waar die debatjes ook maar worden uitgezonden.
Met name Henk Otten vindt de catering ondermaats. Of dat voortaan beter kan, vraagt hij in vergaderingen aan zijn sparringspartners. Die willen daar niet aan. Maar, zegt Otten daarop, als hoogwaardigheidsbekleders langskomen is het eten wél lekker. "Hij zou graag zien dat de reguliere catering, die in zijn ogen van mindere kwaliteit is, op hetzelfde niveau wordt gebracht," staat in de notulen te lezen.

PVV: 'Zijn wij anders ofzo?'

PVV-fractieleider en lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen Marjolein Faber zegt tegen De Dagelijkse Standaard dat de PVV in het geheel "geen klachten heeft" over de arbeidsvoorwaarden in de Senaat. "De arbeidsvoorwaarden zijn goed," zegt ze. "Het eten is goed. Natuurlijk is het geen 3-sterren restaurant, maar daar kom ik anders ook niet."
"Het personeel doet er alles voor om het de Kamerleden naar de zin te maken. En de PVV-fractie waardeert dat enorm."
Wat betreft het vliegverbod, daar is Faber helder in. "Waarom zouden senatoren een uitzondering krijgen op het vliegverbod? Zij wij dan anders ofzo?" vraagt ze zich retorisch af.
"Vanwaar die onvrede?" gaat ze verder. "Een heleboel senatoren hebben tig bijbanen of een zware andere baan. En dat kan weleens te veel worden waardoor ze wellicht niet altijd zin hebben om bijvoorbeeld op maandag of woensdag ook aanwezig te zijn. Het kan zijn dat ze gewoon te veel hooi op de vork nemen."
Met andere woorden, als dit een probleem voor ze is zullen ze zelf maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat hun vork iets lichter wordt.
"De PVV-fractie vindt het een eer om onze kiezers te vertegenwoordigen in de Eerste Kamer, waar het personeel de uiterste best doet om het de Kamerleden naar de zin te maken," sluit ze af.

FVD: 'Een erebaan'

"Ik deel de onvrede bij andere senatoren absoluut niet," zegt ook FVD-Eerste Kamerlid en lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen van 15 maart Johan Dessing tegen DDS. "Ik vind het een erebaan waarbij de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden prima zijn geregeld."
"Wat mij betreft gelden er voor senatoren geen speciale privileges," stelt hij dan ook."
Desgevraagd of het klopt dat er hele horden senatoren zijn die hier anders over denken, en, zo ja, waar dat geluid vandaan komt moet Dessing ons het antwoord schuldig blijven. "Ik kan niet inschatten waarom andere senatoren wel onvrede hebben," zegt hij. Zelf is hij in ieder geval prima in zijn nopjes met de gang van zaken in de senaat.

VVD: Vergoeding is prima, vliegverbod moet weg

Annemarie Jorritsma, de grote vrouw van de VVD in de Eerste Kamer momenteel, is het daar mee eens. "De VVD-fractie vindt aanpassing van de vergoeding voor Eerste Kamerleden niet nodig," laat zij weten aan uw favoriete website.
Wel is er een punt waarop ze graag een verandering zien. "Wij vinden het afstandscriterium voor deelname aan delegaties te star," zegt Jorritsma. "Reistijd zou beter zijn."
Als voorbeeld: "Collega's die naar Straatsburg moeten doen daar per trein 8 uren heen en 8 uren terug over," stelt ze. "Dat vinden wij verspilling van kostbare tijd." Die verspilling is dus belangrijker voor de VVD dan de CO2- dan wel stikstofuitstoot van de reizigers.
Een faire keuze, zullen veel met name liberale kiezers vinden. Alleen zullen critici daartegen in brengen dat het dan wel heel opmerkelijk is dat de VVD wél heel pro-stikstofbeleid en CO-beleid is in de Tweede Kamer - zolang het van invloed is op anderen (zie: boeren) en niet op zichzelf, tenminste.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

PvdD: Het eten smaakt ons prima

Tenslotte is ook de Partij voor de Dieren bepaald niet onder de indruk van de klachten zoals beschreven door De Telegraaf. "De Partij voor de Dieren behoort niet tot de klagers," laat de partij weten aan DDS. "Wij zijn tevreden met de vergoedingen en vinden het eten prima smaken."
Wat het vliegverbod betreft, anders dan de VVD (met net zoals FVD én de PVV) ziet de PvdD geen enkele reden om daar iets aan te doen. "De Partij voor de Dieren-fractie steunt uiteraard ook het huidige vliegverbod voor bestemmingen die op minder dan 8 uur reizen liggen," aldus de partij.
Natuurlijk hoopt DDS ook op reacties van de andere aangeschreven fracties. Het kan toch niet zo zijn dat Eerste Kamerleden op kosten van de belastingbetaler leven en eten aldaar, maar vervolgens geen verantwoording willen afleggen over de inhoud van de notulen - en de mogelijke kostenstijgingen ten gevolge van klachten over hoe ongemakkelijk ze zich voelen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten