Uit een recente peiling van Peil.nl blijkt dat 60% van de Nederlandse bevolking het (helemaal of grotendeels) eens is met de stelling:
“De islam past niet bij de Nederlandse samenleving.” De cijfers zijn gebaseerd op stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. De uitsplitsing per partij laat duidelijke verschillen zien:
- PVV-stemmers: 94% is het ermee eens
- FVD: 88%
- BBB: 84%
- VVD: 76%
- NSC: 71%
- CDA: 65%
- SP: 46%
- D66: 20%
- GroenLinks/PvdA: 16%
De cijfers roepen vragen op over de maatschappelijke spanningen rond
integratie, religie en cultuur in Nederland. Ze geven bovendien aan dat er tussen politieke achterbannen grote verschillen bestaan in de manier waarop men naar de islam en haar plaats in de samenleving kijkt.
Wilders: “Momentum groeit”
Geert Wilders, partijleider van de
PVV, reageerde opgetogen op de uitkomst van de peiling via zijn account op X (voorheen Twitter).
Hij schreef:
“Ik liet het recent onderzoeken. Het is geweldig nieuws.
Een meerderheid (60%) van Nederland vindt dat de islam niet bij onze samenleving past.
Ik roep het al 25 jaar, kreeg processen en fatwa’s aan mijn broek en woon al 20 jaar in een safe house vanwege islamitische doodsbedreigingen.
Maar het momentum groeit en we gaan door en dit kabinet zal snel meer maatregelen moeten nemen om het tij te keren!”
Wilders is al decennia lang uitgesproken kritisch op de islam en heeft zich in binnen- en buitenland daar regelmatig over uitgesproken. Zijn standpunt leidde eerder tot rechtszaken, internationale spanningen en beveiligingsmaatregelen.
Maatschappelijke gevoeligheid
De stelling die in de peiling werd voorgelegd, is gevoelig en raakt aan bredere maatschappelijke discussies over
immigratie, religie, integratie en nationale identiteit. Voorstanders van strenger islambeleid wijzen vaak op de verschillen tussen westerse vrijheden en conservatieve islamitische opvattingen. Tegenstanders vrezen dat zulke
peilingen bijdragen aan polarisatie en stigmatisering van moslims in Nederland.
In Nederland wonen volgens het CBS ongeveer 1 miljoen moslims. Zij zijn divers qua achtergrond, religieuze praktijk en maatschappelijke participatie. Binnen politiek, media en wetenschap bestaan uiteenlopende visies over de plaats van de islam in de samenleving – variërend van volledige acceptatie tot fundamentele kritiek.
Politiek vervolg?
De peiling komt op een moment dat het kabinet-Schoof bekritiseerd wordt omdat het te weinig doet aan de
asielcrisis. De vraag is nu of deze signalen uit de samenleving zullen worden opgepakt in concreet beleid, bijvoorbeeld op het gebied van immigratie, integratie, onderwijs of culturele normen.
Tegelijkertijd roept een peiling als deze ook nieuwe vragen op over maatschappelijke cohesie, religieuze vrijheid en de grenzen van tolerantie. De komende maanden zal blijken of deze uitkomst effect zal hebben op de politieke koers – of juist leidt tot nieuwe debatten en spanningen binnen en buiten Den Haag.
📢 Steun De Dagelijkse Standaard in onze verslaggeving over de onderwerpen die er écht toe doen in Nederland. Onafhankelijk, eerlijk en altijd scherp.
💳 Doneer via BackMe
📨 Of via directe bankoverschrijving: NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media o.v.v. ‘Donatie DDS’