shutterstock 1615550269

Schokkend! Ministerie van VWS WEIGERT inzage te geven in communicatie tussen Hugo de Jonge en Sywert van Lienden

Politiekdec 03 2022, 14:00
Het is officieel: Nederland is een bananenmonarchie. Het ministerie van VWS heeft namelijk laten weten dat het geen inzage geeft in de communicatie tussen voormalig VWS-minister Hugo de Jonge en Mondkapjes-Godfather Sywert van Lienden. Sterker nog, het ministerie wil niet eens zeggen of er al dan niet contacten zijn geweest tussen Van Lienden en De Jonge - óf andere leden van het kabinet.
In een echte democratie moet de overheid altijd openheid betrachten. De enige reden om dat niet te doen is als de nationale veiligheid écht in het geding is. Maar 'transparantie is mogelijk negatief voor bewindsleden' is géén goed excuus. Niet in zo'n systeem, tenminste.
Helaas is Nederland al langere tijd een bananenmonarchie. En dus hebben we nu een situatie waarin het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gewoon keihard zegt dat het de communicatie tussen Hugo de Jonge en Sywert van Lienden geheim houdt.
Oh, niet alleen de communicatie tussen die twee heren, maar tussen Van Lienden en elk kabinetslid (er zijn dus meer mensen bij betrokken geweest).
De Volkskrant wilde die informatie graag krijgen omdat uit een "inventarisatie" van 'contacten' die De Jonge 'rond de tijd van de Mondkapjesdeal' had met anderen blijkt dat hij (regelmatig) (digitaal) sprak met Wopke Hoekstra, Ank Bijleveld en the big man himself, Mark Rutte.
Natuurlijk is dat heel interessant. De krant wilde op basis van de Wob dan ook de inhoud weten van die communicatie. Maar dat weigert het ministerie. Sterker nog, de media mogen niet eens weten over welke onderwerpen de ministers contact met elkaar hadden. Dus niet eens of het ging over mondkapjes, maatregelen, etc.
Het ministerie verschuilt achter het excuus dat openheid van zaken "de eenheid van het kabinet in gevaar brengt." Maar dat is natuurlijk een onzinexcuus van heb ik jou daar. Dit kan en mag nooit reden zijn (als de wet dat wel toestaat is dat volstrekt achterlijk) om geen transparantie te betrachten.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Sterker nog, de op één na hoogste ambtenaar op het ministerie zegt tegen de Volkskrant dat het hele idee van appjes delen eigenlijk onzin is wat haar betreft. Wat dragen al die whatsappberichten eraan bij? Ik vraag me werkelijk af wat Nederlanders er beter van worden als we zo veel appjes moeten openbaren," aldus Abigail Norville.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten