shutterstock 1192132651

CDA is klaar met kritische journalisten: 'Media moeten minder vaak om stukken vragen!'

Politiekdec 03 2022, 15:30
Het CDA in Almere is he-le-maal klaar met al die lastige regionale journalisten die af en toe documenten opvragen om te achterhalen wat er zoal in hun regio gebeurt. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vinden de christendemocraten.
CDA-fractievoorzitter Nienke Nieuwenhuis vindt dat journalisten veel te vaak gebruik maken van de Wet openbaarheid overheid (Woo). Hoe ze daar zo bij kwam? Nou, mevrouw liet dit in ieder geval weten in het raadsdebat over de afschuwelijke Floriade. Het zal daar dus ongetwijfeld om gaan.
Dit debat is aangevraagd door de PVV. PVV-fractievoorzitter Van Dijk deed dat naar aanleiding van documenten die inderdaad via de Woo verkregen waren, en waaruit bleek dat er al jaren onenigheid is tussen aannemer Weerwater CV en de gemeente.
Van Dijk stelde daarop dat hij zich afvraagt hoeveel informatie ze binnenkort nog te zien krijgen waaruit blijkt dat het achter de schermen een chaos was en is; dat er niets van klopt, dat er onrust is, en zelfs keiharde onenigheid.
De reactie daarop van Nieuwenhuis was: "Misschien is het tijd dat we daarmee ophouden. Die Woo-verzoeken zijn soms goed, maar moeten ook geen doel op zich worden en dat lijkt het nu wel te zijn."
Vervolgens vroegen media natuurlijk wat ze daarmee bedoelde. Nou, zei ze tegen Omroep Flevoland, ze roept die media op om "zorgvuldiger met de Wet open overheid om te gaan." Zorgvuldiger betekent dus: door minder vaak documenten op te vragen waarvan de inhoud toch enigszins problematisch is voor het CDA en aanverwante kartelpartijen.
Daarop praatte ze er wat in om dat ze helemaal voor transparantie is, maar dat vertrouwen van de burger in de overheid ook heel belangrijk is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ja. Dat klopt. Alleen, uh, is het probleem niet dat journalisten documenten opvragen, maar dat uit die documenten steeds weer blijkt dat overheden (lokaal en landelijk) de boel systematisch voorliegen.
Natuurlijk weet Nieuwenhuis dat ook, en dat is precies wat haar zo steekt. Zij en haar mede 'christendemocraten' zijn ervan overtuigd dat ze het récht hebben om te liegen te bedriegen. Het probleem is niet dat ze dat doen... nee, het probleem is dat er heel af en toe journalisten zijn die daar over berichten.
De arrogantie van deze kartelianen is onderhand eigenlijk niet eens meer beledigend of hemeltergend. Nee, het is eigenlijk gewoon hilarisch. Zoveel arrogantie - en let wel, ze komen er steeds weer mee weg - was een paar jaar geleden nog écht ondenkbaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten