snapshot 17

Statement! Geert Wilders (PVV) stelt zich op als staatsman en reageert genuanceerd en weloverwogen: "Het is niet onze oorlog!"

Politiekfeb 22 2022, 13:16
Als één van de weinige politici in Nederland probeert de PVV van Geert Wilders vanuit ons land de escalatie tussen Rusland en Oekraïne te stabiliseren. Premier Mark Rutte (VVD) en de partij van Sigrid Kaag (D66) gooiden eerder deze week alleen maar olie op het vuur in de hoop hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen een boost te geven.
Als een volwaardige staatsman gooit Wilders het over een hele andere boeg dan Rutte en de rest van zijn kabinet. Allereerst stelt Wilders namelijk dat Rusland wel degelijk de soevereiniteit van Oekraïne heeft overtreden. Maar van oorlogszuchtige taal of represailles zoals de VVD en D66 onlangs deden kunnen we Wilders niet betichten. Liever zoekt de leider van de PVV de nuance op. Een verademing in oorlogszuchtige tijden.
"Rusland heeft de soevereiniteit van Oekraïne geschonden. Dat veroordelen wij ten zeerste. Maar het is niet onze oorlog", aldus Wilders in een officiële reactie namens de PVV. Wilders vervolgt: "De gevolgen - ook van het elkaar wederzijds bestoken met sancties - zijn desastreus voor Nederland. Nog hogere gasprijzen en bij verdere escalatie mogelijk miljoenen vluchtelingen. Dat is niet in het Nederlandse belang."
Wilders: "Dus behalve de terechte veroordeling van Rusland moeten ook de bezwaren van dat land over een eventuele NAVO-uitbreiding met Oekraïne eindelijk serieus worden genomen. Ook Nederlanders willen Oekraïne niet bij de NAVO. Een Oekraïens lidmaatschap van de NAVO, verstoort het al broze geopolitieke evenwicht in de regio en is niet in ons belang. Oekraïne als bufferstaat tussen de Europese Unie en Rusland is dat wel."
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Voorkomen van verdere escalatie
Als het aan Wilders ligt stoppen Nederlandse politici met het escaleren van de situatie vanuit Nederland. "Wat nu nodig is, is het voorkomen van verdere escalatie", aldus de PVV-leider. "Een diplomatiek initiatief om te komen tot overleg met Rusland is urgent in plaats van ronkende sancties die ook een keiharde neerslag op onszelf zullen hebben en dus niet in het Nederlands belang zijn."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten