Thierry Baudet: FVD is systeemoppositie, alle andere oppositiepartijen zijn beleidsoppositie

Thierry Baudet: FVD is systeemoppositie, alle andere oppositiepartijen zijn beleidsoppositie

Volgens Thierry Baudet is FVD systeemoppositie en zijn de andere oppositiepartijen beleidsoppositie. Dit vertelde de politiek leider van FVD bij Ongehoord Nieuws gisteren. In het boek de Gideonsbende gaat Baudet hier uitgebreid op in.

Systeemoppositie en beleidsoppositie zijn twee verschillende concepten die betrekking hebben op politieke weerstand of tegenspraak. "Wij zijn systeemoppositie. Wij zijn fundamenteel anders en dan moet je eruit," stelt Thierry Baudet.

Systeemoppositie is de tegenspraak of verzet tegen het politieke systeem als geheel. Dit betekent dat de oppositie niet alleen tegen bepaalde politieke beslissingen of beleid is, maar tegen het hele politieke systeem en de wijze waarop dit functioneert. Systeemoppositie kan worden gezien als een vorm van radicale politieke tegenspraak en kan vaak geassocieerd worden met politieke bewegingen die willen werken aan structurele veranderingen in de politieke orde. Radicaal moet hier dus worden gezien als vernieuwend.

Beleidsoppositie, aan de andere kant, is specifieker en richt zich op tegenspraak tegen bepaalde politieke beslissingen of beleid van de regering of de partij die aan de macht is. Dit betekent dat de oppositie het politieke systeem als geheel accepteert, maar in strijd is met specifieke beslissingen of beleid. Beleidsoppositie is daarom vaak meer gericht op politieke verandering binnen het bestaande politieke systeem en minder op structurele verandering. Baudet vindt beleidsoppositie slappe hap die niet doorpakken als het te heet wordt onder hun voeten. JA21 is daar een heel goed voorbeeld van. Zij willen ten alle tijden deugen. Dit doet men door fatsoenlijk over te willen komen dus keurig binnen de politiek correcte lijntjes te kleuren.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

In het kort, systeemoppositie is een radicalere vorm van tegenspraak tegen het politieke systeem, terwijl beleidsoppositie zich richt op specifieke politieke beslissingen of beleid. In dit licht is FVD vernieuwend bezig. Vergeet ook niet dat Baudet FVD als een politieke beweging ziet in plaats van een politieke partij. De partij die het dichtstbij FVD komt is de PVV. De PVV staat ook voor politieke vernieuwing alleen minder ingrijpend dan FVD.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties