shutterstock 393378712

Tweede Kamer dwingt slechts 375 miljoen euro af voor lagere energiebelasting: 'Druppel op gloeiende plaat'

Politieksep 24 2021, 16:00
Vannacht is in de Tweede Kamer besloten om in totaal 375 miljoen euro uit te trekken voor een lagere energiebelasting voor consumenten. Dat weegt echter lang niet op tegen de stijgende energieprijzen die de komende jaren worden verwacht. "Niet veel meer dan symbolisch, een druppel op een gloeiende plaat", zegt Tomas Bleker, energiespecialist van prijsvergelijker Pricewise.
In de Tweede Kamer beginnen ze ook eindelijk door te krijgen dat er een behoorlijke schaduwkant zit aan de opmars van groene en 'duurzame' manieren om energie op te wekken. Door het sluiten van kolencentrales en het dichtdraaien van de gaskraan wordt het energie-aanbod minder, terwijl de vraag juist toeneemt. Dan kan het niet anders dan dat de prijzen stijgen.
Bovenop die prijsstijging komt nog de energiebelasting van de overheid, die óók mee stijgt. Hierdoor krijgen huishoudens, die nu al krap zitten, het volgend jaar nóg moeilijker. Uit een rapport van onderzoeksinstelling TNO blijkt dat het om zo'n 550.000 huishoudens gaat. Er moest dus snel iets gebeuren, waardoor de Tweede Kamer met een pietluttige korting op de energiebelasting aan komt zetten. Volgens Tomas Bleker is die 375 miljoen euro 'korting' echt verwaarloosbaar, meldt RTL Nieuws.
Het lijkt erop dat de overheid zichzelf behoorlijk in de voet heeft geschoten. De energiebelasting nog verder verlagen kost ze zelf teveel geld, waardoor ze ergens anders op zullen moeten bezuinigen. De andere optie is flinke bedragen neertellen voor het isoleren van woningen, waardoor de overheid zichzelf nóg dieper in de schulden werkt (of weer moet bezuinigen op iets anders).
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Zelfs als ze één van beide opties fatsoenlijk uit zouden voeren, dan doet zich het volgende probleem al weer voor: de toenemende vraag naar energie. Ook wanneer mensen door betere isolatie minder energie zouden gaan verbruiken, zullen ze op den duur alsnog meer moeten gaan betalen voor die energie. Burgers zullen dus alsnog worden geconfronteerd met fikse lasten (hogere belastingen of hogere prijzen voor energie), hoe je het ook wendt of keert. En dat allemaal omdat we zo nodig de hele wereld moeten redden van klimaatverandering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten