Ollongrens duurzaamheidssprookje vooral erg duur: ‘Huizen aardgasvrij maken kost gemiddeld €40.000… Onrendabel!’

Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) heeft gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Uit hun onderzoek blijkt dat het een gemiddelde investering van bijna een halve ton vergt en dat meer dan de helft van die investering niet valt terug te verdienen met besparingen op de energierekening. Het kost dus vooral erg veel geld en levert veel te weinig op.

De conclusies van het EIB over aardgasvrije wijken zijn snoeihard. Ze hebben het namelijk niet alleen over de gemiddelde kosten voor de verduurzaming op dit moment, maar ze pakken ook de geschetste verwachtingen van Ollongren en haar ministerie aan. De kosten bedragen gemiddeld €40.000 per huishouden, en meer dan de helft valt uiteindelijk niet terug te verdienen via lagere energierekeningen. Dat meldt Nieuwsuur.

Minister Ollongren en het ministerie van Binnenlandse Zaken beweerden namelijk dat het aardgasvrij maken van woningen op termijn goedkoper zouden worden, vanwege een “vliegwieleffect“. Daarmee bedoelen ze dat wanneer gemeenten en bedrijven een beetje door hebben gekregen hoe ze een woning aardgasvrij kunnen krijgen, het proces gestroomlijnder (en dus goedkoper) zal verlopen. Dat blijkt volgens het EIB dus totale onzin te zijn:

“Huizen lijken in de praktijk niet op elkaar, dus je moet elk huis bezoeken. Je moet met elke bewoner praten. Je moet de grond in de straat openmaken, en ook dáár kun je obstakels tegenkomen. En ook bewoners kunnen bezwaar maken”, somt EIB-directeur Van Hoek op.

Van de 30.000 tot 50.000 ‘makkelijke’ woningen die het ministerie voor ogen had om in 2021 van het gas af te krijgen, zijn er slechts 200 daadwerkelijk aardgasvrij. Het EIB noemde een deel van deze woningen “laaghangend fruit”, en dáár heeft de overheid dus al enorme moeite mee.

Als Nederland voor 2030 nog een miljoen woningen aardgasvrij wil maken, dan moet de overheid daar volgens het EIB dik 40 miljard euro voor neertellen. Geld wat dus voor een aanzienlijk deel door de plee wordt gespoeld en dan hebben we daarna nog miljoenen woningen (en bedrijfspanden!) te gaan. Dat zet dus totaal geen zoden aan de dijk.

Maar goed, stel dat de belastingbetaler al dat geld ervoor wil ophoesten, wat is dan het resultaat? ‘Aardgasvrij’ en ‘energieneutraal’ zijn twee verschillende dingen. Met andere woorden: die panden gaan allemaal véél meer aanspraak maken op het energienetwerk. Daar kun je nooit genoeg windmolens en zonneweides tegenop bouwen om dat te compenseren, laat staan wat de kosten zullen zijn als we het überhaupt gaan proberen!

Het blijkt dus maar weer eens: duurzaamheid is vooral duur wensdenken. De onbetaalbare en ellenlange verbouwingen van aardgasvrije woningen tonen dat eens te meer aan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Albion

  Ik hoop dat het verplicht wordt. Eigenlijk gun ik Nederland het slechtste. Gewoon, om dit land te straffen voor tien jaar Rutte. Steeds maar weer VVD. Alsof het verslaafd is zelfkastijding.
  Laten we een derdewereld land worden! Gewoon omdat het kan! Met zo’n electoraat, lekker doen!

  1. ManX

   🙂 🙂

 2. ggg

  Mensen die kunnen rekenen wisten dit al voor dat klimaat paus nijpels begon met de onzin. Edje voert zelf label G voor zijn optrekje. Hypocriet ventje

 3. usb3.0

  Kindertjes van 16 jaar staan te schreeuwen klimaat dit en klimaat dat, hebben nog nooit 1 rekening betaald, you know what i’m saying

 4. Reinoud van Gelre

  Ik ben toch wel benieuwd wie die druiloren toch zijn die hier in meegaan.

 5. HD

  En nu iedereen op Kaag en Faras stemmen, en daarna een persoonlijke lening aangaan 😂😂😂😂

  1. Logica

   Inderdaad. Als we nu allemaal Kaag, Klaver en Rutte gaan stemmen dan gaan we met prachtige windmolens en biomassagezellugheis het hele klimaat redden. We kunnen het.

   Positief bijeffect is dat we in een paar jaar relatief net zoveel schulden hebben als Italië en Frankrijk. Maar die blijven we natuurlijk ook steunen. Maakt niet uit, daarna gaan we wel weer bezuinigen.

   Maar onthou goed …..na het zuur komt het zoet. Hou jullie daar aan vast.

 6. Linksbuster

  Stem links..dan weet u waar uw spaargeld of pensioen aanvulling aan op zal gaan.
  Pvda wil even 45 miljard uit het bedrijfsleven plukken..dat wordt dus doorberekend aan de consument…of de bedrijven gaan elders hun heil zoeken met werkloosheid tot gevolg.
  Links maakt alles kapot of onbetaalbaar
  Stem ze weg!

 7. ET007

  En hoeveel bomen moeten er nog gekapt worden. Of toch een kerncentrale? De overheid drukt het er gewoon doorheen omdat paar lobbyisten gesteund door kindjes zeggen dat het goed is. Hoe moeten we dat gaan betalen, los van de overlast door noodzakelijke aanpassingen aan infrastructuur. En wat is de winst van het klimaat? Liever een dikke Tesla of een kleine zuinige drie cilinder? Dit land is de weg kwijt.

 8. ManX

  Goed, einde verhaal dus wat betreft de (particuliere) klimaattransitie. “Meer dan de helft van die investering (€40.000,-) is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.”

  Goodbye, zwaai, zwaai. Dit gaat niemand doen.

  1. Rene van der Grijp

   “Goodbye, zwaai, zwaai. Dit gaat niemand doen.”

   Daar weet de (r)overheid wel wat op…

   1. usb3.0

    Zeker, die gaat belasten wat niet terug te verdienen is op de volgende generatie die dan weer gaat zeggen dat het de schuld is van onze generatie..

 9. Response

  Zoals te verwachten viel, een onbetaalbare niet realistische transitie. En reken maar dat die kosten alleen maar zullen stijgen. Het is gewoonweg niet haalbaar en niet betaalbaar.
  Oplossing; Kernenergie- en thoriumcentrales verder ontwikkelen.

 10. ervi

  Om de wereld van duurzame groene energie te voorzien zijn plusminus 500 miljoen aardbewoners gewenst. Maximaal, zoals Billy Gates voorstelt.
  Vraag is maar of U en ik daar bij horen.

  1. Jack Flash

   Grootheidswaanzin is even oud dan de mensheid.
   Bill gates & Klaus Schwab leven niet zo lang meer.
   Hun schijnmacht wordt opgeruimd.

  2. RvdBe

   Ervi,
   Die 500 miljoen is haalbaar, je begint de wereld eerst massaal aan de spuiten te dwingen, als het gepeupel eenmaal gewend is om zich jaarlijks of halfjaarlijks te laten in spuiten ligt de wereld open voor het toevoegen van anticonceptiemiddel of voor bv in het geval van opstandige gebieden het toevoegen van 1 of ander kalmerings hormoon.

 11. right

  Energietransitie?
  Biomassacentrales ? mislukt, slecht idee! Infrastructuur aardgas tegen enorme onkosten slopen, opdat we minimaal vervuilend aardgas van Nordstream2 niet kunnen importeren?
  De veestapel halveren? Vlees duur importeren!
  Windmolens? Bevriezen bij vorst, staan stil zonder wind!
  Onze regering bestaat uit surrealisten!

  1. gustav

   Right/
   Lijstje is bij lange na niet compleet!
   Bedrijven vertrekken naar elders, men wilt belasting/dividend verhogen, eventuele co2 uitstoot drastisch en onevenredig aan banden leggen in vergelijk met andere landen!
   O gebreidekde

  2. Loelap

   Dat vlees wordt dan uit het Oostblok geïmporteerd, weet je zeker dat er veel troep in zit.
   Die landen nemen het niet zo nauw.

   1. Franz Biberkopf

    Februari was de warmste maand ooit.

    1. ManX

     De opwarming van de aarde is een zegen.

    2. Loelap

     De vrieskou vergeten zeker.

    3. driewerf

     Vandaar dat ze die maand alle zwervers naar binnen hebben gehaald, Hahaha

    4. Gerda2

     Franz, hoe kom je daarbij?
     Volgens mij had 1990 de warmste februari maand ooit.
     Zie weerstatistieken.nl.

 12. Loelap

  Syp Wynia (wynia’s week) heeft ook al heel wat stukken over “het van het gas afgaan” geschreven. Onhaalbaar en dure flauwekul. Interessant om te lezen.

  1. Franz Biberkopf

   Het wordt pas echt duur als we de opwarming van de aarde gewoon over ons heen laten komen.

   In dit licht is het gepraat over de rendabiliteit van duurzame oplossingen het gewauwel van dove blinden.

   1. Jack Flash

    Het vriest alweer vannacht hier.
    Bibberdebibberdebibber….

   2. Mariposa78

    “In dit licht is het gepraat over de rendabiliteit van duurzame oplossingen het gewauwel van dove blinden.”

    Dag mannetje Tegenstrijdig.
    Hoe gaat het nu met u? En al de leugens die u verspreid?
    “Mannetje Tegenstrijdig, wordt u ooit moe van u zelf?”

    “Hoe kan ik nu moe zijn als ik de hele dag in bed lig.”

    “Aha, dus u bent niet gelukkig?”

    “Niet gelukkig? Gelukkig niet! Ik ben heel gelukkig met Mark Rutte.”

    “Pardon?”

    “Ja, ik wil graag met hem trouwen. Een katholiek huwelijk.”

    “Ik geloof niet dat mijnheer Rutte homoseksueel is, mannetje Tegenstrijdig!”

    “Weet ik niet. Hij is, net als ik, nogal tegenstrijdig. Hou ik van! Al kan het niet.”

    “U denkt dat u een goede echtgenoot zou zijn voor Mark?”

    “Wat ik weet, is dat ik dat niet weet. Maar hij is net als ik en hij is heel anders. Ik hou van tegenstrijdige mannen. Tegenstrijdige mannen zijn echte mannen. Die zeggen stellig iets, terwijl ze niks kunnen beloven. Dat is zoiets als zeggen: Ik hou van je! En dan scheiden ze twee jaar later.”

    “Dat zijn leugenaars, mannetje Tegenstrijdig.”

    “Ben je gek. Ze zijn tegenstrijdig. Alle grote mannen zijn tegenstrijdig. Alle grote vrouwen trouwens ook, hoor. Noem maar eens een grote man.”

    “Eh… Poetin… Nee, te makkelijk. Eh… Koning Willem Alexander… Nee, ook te makkelijk… Eh… eh… Macron, Boris Johnson, Trump, Biden, Angela Merkel… Nee, allemaal te makkelijk. U overvalt me een beetje met deze vraag, mannetje Tegenstrijdig.”

    “Tegenstrijdigheid is des levens voortgang, is mijn motto.
    Zonder tegenstrijdigheid geen politiek.
    Alle politiek is tegenstrijdig.
    Het leven is tegenstrijdig.”

    “Ik vind u vermoeiend!”

    “Daar krijg ik energie van.”

    “Ik ga naar buiten, het is mooi weer.”

    “Mooi weer vandaag, is slecht nieuws voor de toekomst.”

    “U bent een slecht mens, mannetje Tegenstrijdig.”

    “Ik ben een mannetje van deze tijd.
    Deze tijd is tegenstrijdig.
    Of slecht, zo u wilt.
    Goed hè?”

    1. Franz Biberkopf

     Was je dronken toen je dit schreef, Mariposa? Het is voor jou wel te hopen.

     1. driewerf

      Voel je je aangesproken Wím hahahaah

   3. RvdBe

    Die opwarming houd je toch niet tegen, beter om die duizenden miljarden te besteden aan de gevolgen van de opwarming dan het in de bodemloze put van fabeltjes te smijten.

    1. usb3.0

     “beter om die duizenden miljarden te besteden aan de gevolgen van de opwarming”

     Mensen zijn dom, het klimaat, het weer, de beurzen alles fluctueert net als de zee dan is het eb en dan is het vloed het gaat eindeloos door en de mens denkt echt dit te kunnen regelen, er zit geen knop om de temperatuur te regelen..
     Dus beter is al die miljarden gewoon in mensen te steken want zeg nou zelf! zodra we klimaat belangrijker gaan vinden dan mensen zit er echt een steek los..

 13. liefdevol rechts

  Wat een fabeltje alweer, “aardgasvrij maken”
  En zeggen dat ze toen wagens hebben overgeschakeld op aardgas…….waarom?

 14. Fax uit Darmstad

  En dan te bedenken dat er in Nederland nog genoeg aardgas te winnen is.

 15. Franz Biberkopf

  Het zal toch moeten. We hebben geen alternatief voor het gasvrij maken van huizen.

  We zitten nog in de kinderziekten van de transitietechniek. Over vijf is deze discussie weer vergeten.

  1. ManX

   Gas is een van de minst vervuilende fossiele brandstoffen. Vandaar dat heel Europa -met Duitsland voorop- juist aan het overstappen is op gas.

   Je klinkt dus als een wanhopige gek (wat je ook bent) met je gewauwel. Je spoort niet en zit bijna tegen een burn out wegens het niet kunnen verwerken van je totale ongelijk.

  2. RvdBe

   Waarom moet dat dan?
   Omdat sommige politieke partijen wedstrijdje ver pissen willen doen?

 16. RvdBe

  Dat wordt vanzelf rendabel als je de gasprijs dmv belastingen torenhoog maakt.
  Gij zult zich onderwerpen.

  1. Franz Biberkopf

   De gasprijzen zullen omhoog gaan omdat de kosten van doorgaande aardgaswinning in Groningen torenhoog zijn en we niet afhankelijk willen zijn aan Russisch gas. Dat break even point schuift dus op, samengaand met efficiëntere en goedkopere duurzame technologie.

   1. Loelap

    Gewoon uit Rusland importeren

   2. Fax uit Darmstad

    Bibbermans

    Er is genoeg aardgas voorhanden in Nederland, niet alleen in Groningen.
    Het is in ieder geval om te delven goedkoper als windturbines en zonnepanelen.
    Het break even point van wind en zon zijn niet voorhanden, deze hebben in elk geval de afgelopen jaren laten zien dat het niet rendabel is. Waarom betalen wij alleen al voor de gas rekening voor de helft voor opslag “duurzame” energie.
    Alleen wappies zoals , D66 en DL en PvdA, kunnen dit bedenken.
    Als je alleen kijkt naar de afval berg die deze producten veroorzaken, zou een weldenkend mens hier nooit aan beginnen Bibbermans.

 17. Pieter48

  Mevrouw Ollongren heeft niet veel goed gedaan voor ons land in haar lange carrière. Misschien denkt ze dat ze onmisbaar is voor ons land. Laten we haar en haar partij bij na de verkiezingen laten merken dat dit land heel goed zonder een Ollongren en haar partij verder kunnen.Ons land zal er op vooruit gaan.

  1. Niet L niet R

   Help het u wensen!!!

 18. FVD

  Nog even, en oude liedje van Peter Koelewijn staat nr 1 in de hitlijsten.
  Hij hoeft maar een paar letters te veranderen: “Kom van dat (GAS) dak af, waarschuw niet meer……

 19. Niet L niet R

  Daar hoef je geen econoom voor te zijn, ieder weldenkend mens, weet dat huizen van het gas af te halen, vele malen meer kost, dan die linkse elite ons voor hebben gerekend!
  Duitsland sluit huizen op het gas aan, wij sluiten het af, wie is er nou gek? Maar helaas stemmen nog te veel linkse gekkies zonder nadenken op die partijen, de gewone hard werkenden Nederlander moet hiervoor betalen, triest maar waar!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.