Screen Shot 2022 07 05 at 122400

Tweede Kamerlid Nilufer Gündogan doet aangifte tegen Gideon van Meijeren wegens opruiing en oproepen tot geweld

Politiekjul 13 2022, 11:31
Het inactieve Kamerlid Gündogan heeft gisteren aangifte gedaan tegen Gideon van Meijeren (FVD). Gündogan beticht van Meijeren ervan dat hij tijdens een speech de boeren heeft opgeruid om geweld te gaan gebruiken tegen de tirannieke overheid. Exclusief voor DDS een reactie van onze columnist Paul Cliteur over deze kwestie.
Gündogan slaat aan op uitspraken van Van Meijeren op een speech bij een FVD bijeenkomst voor de boeren van 2 juli jongstleden. Ja je moet wat als Kamerlid als je de afgelopen maanden sinds je vertrek bij VOLT in de Kamer inactief bent geweest. Gündogan vindt deze uitspraak van Gideon van Meijeren verwerpelijk: ''Wat van belang is om te realiseren, is dat het ook niet altijd gezond is, als er een taboe rust op het gebruik van geweld. De staat gebruikt namelijk wél geweld, en fórs geweld. En als u onteigend dreigt te worden en u weigert, reken er maar op dat er busjes aankomen met mannen met knuppels en helmen, en ze sláán u wel van het terrein af.’’ 
Blijkbaar vinden types zoals Gündogan en het gewezen D66 Kamerlid en advocaat Sidney Smeets het doodnormaal dat de overheid boeren met geweld van hun boerderijen kan verwijderen als zij zich niet uit laten kopen. Smeets zou het als officier van justitie wel aandurven om deze zaak op te pakken staat er zelfs in het artikel in het AD. “Strafrechtadvocaten denken dat de aangifte kans van slagen heeft”, staat in het bericht in het AD. Maar dat is in het begin van het stuk. Verder in het stuk blijkt dat er ook strafrechtgeleerden zijn die denken dat een dergelijke aangifte helemaal geen kans van slagen heeft. En dat lijkt mij terecht. Dat de door zedelijkheidsschandalen achtervolgde Sidney Smeets nu een poging doet tot het berijden van de moral high ground is ronduit potsierlijk'', aldus onze DDS columnist Paul Cliteur. Onze DDS redacteur Kenneth Steffers die zich heeft vastgebeten in het dossier van Sidney Smeets is met stomheid geslagen dat Smeets zo hoog van de toren blaast. ''Strafbare zaken, Sydney? Are you serious?'' aldus Kenneth Steffers.
Paul Cliteur over Gündogan versus van Meijeren
Dat Tweede Kamerlid Nilufer Gündogan aangifte heeft gedaan tegen haar collega-Kamerlid Gideon van Meijeren wegens opruiing en oproepen tot geweld is onwenselijk. Kamerleden behoren maximale vrijheid te genieten in het controleren van de regering. Wie daarvan wil afzien, ondermijnt het democratisch proces. Het is ook een zwaktebod van Gündogan, want zij denkt kennelijk dat zij in een openbaar debat in de Kamer over dit onderwerp het onderspit delft.
Zelf heb ik Van Meijeren in verschillende bijdragen aan het debat – zowel in de Kamer als ook daarbuiten – horen benadrukken dat hij geweld niet steunt. Wel liefdevol verzet. Ik heb ook gehoord hoe hij de minister van justitie eraan herinnerde dat zij jaren geleden in een artikel in NRC begrip had voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Nu ineens niet. Dat was een ongeloofwaardig optreden van de minister.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten