haga

Van Haga: Afsplitsers die de kiesdrempel halen moeten gelijk behandeld worden

Politiekokt 12 2022, 10:30
Wybren van Haga (BVNL) en Pieter Omtzigt hebben in hun ééntje meerdere zetels gehaald door het verkrijgen van voorkeurstemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Toch hebben deze afsplitsers minder rechten en spreektijd dan normale fracties. Wybren van Haga is dit spuugzat en dient daarom een motie in om dit recht te trekken.
Wybren van Haga staat bij het behalen van het aantal stemmen in de top 10 van het aantal Kamerleden. Van Haga haalde ruim 241.000 voorkeurstemmen, hetgeen goed is voor maar liefst 4 zetels! Toch wordt hij sinds zijn afsplitsing behandeld als een paria: nauwelijks spreektijd, amper financiële middelen en geen volwaardig lid van de diverse commissies in de Kamer.
“Het begrip ‘zonder last of ruggespraak’ wordt keihard geweld aangedaan door afsplitsers met zo’n gigantische achterban zo te straffen. Afsplitsers zoals Pieter Omtzigt en ikzelf hebben op eigen kracht met voorkeurstemmen ruim de kiesdeler van 69.486 stemmen gehaald. Deze levert een partij zetels op,” aldus Van Haga die zich van Forum afsplitste omdat hij gelooft in het aandragen van oplossingen en niet het creëren van louter en alleen ophef.
Van Haga haalde meer voorkeurstemmen stemmen dan de lijsttrekkers van de ChristenUnie, GroenLinks, JA21, SGP, Volt, Denk, 50Plus, BIJ1 en BBB. Van de top-150 voorkeurstemmen zitten 85 kandidaten in de Tweede Kamer. Treurig dus voor de 65 kandidaten die wel meer stemmen haalden dan degenen die met veel minder stemmen wél de Kamer in kwamen.
Van Haga pleit er bij de Begrotingsbehandeling van de Staten-Generaal nu voor om afsplitsers die de kiesdrempel gehaald hebben als een volwaardige fractie te behandelen. “Ik heb met mijn unieke standpunt van een kritisch geluid tegen het coronabeleid een achterban van 4 zetels opgebouwd. Ik wil deze mensen op goede manier kunnen vertegenwoordigen”, aldus Van Haga.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het is inderdaad bizar dat afsplitsers anders worden behandeld dan volwaardige fracties. Er staat namelijk niets over fracties in de grondwet. Er staat alleen in dat Kamerleden ‘zonder last of ruggespraak' horen te stemmen. Volgens de grondwet horen Kamerleden juist als onafhankelijke individuen te opereren. De fractiediscipline in de Staten-Generaal is juist uit den boze het is namelijk in strijd met de grondwet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten