Van Haga “Kort bijstand op mensen die wél kunnen, maar niet willen werken”

Van Haga “Kort bijstand op mensen die wél kunnen, maar niet willen werken”

Wybren van Haga in 2017. Bron: Van Haga / YouTube.

Heel wat sectoren hebben grote moeite om voldoende personeel te vinden. Er gaan nu weer stemmen op om mensen uit het buitenland te halen om deze arbeidsplaatsen op te vullen. Natuurlijk een bezopen voorstel met een grote woningnood in Nederland. Van Haga vindt daarom dat mensen die kunnen werken moeten werken en anders gekort moeten worden op hun uitkering.

Er zitten momenteel 300.000 Nederlanders in de bijstand. Onbegrijpelijk”, vindt BVNL-Kamerlid Wybren van Haga die pleit voor een groot Werkoffensief, waarbij alle bijstandscliënten worden opgeroepen om in een een persoonlijk gesprek te kijken naar wat ze wél kunnen. "We maken korte metten met mensen die de kantjes er vanaf lopen. Bij zij die kunnen werken, maar niet willen, korten we de uitkering flink”, aldus Van Haga die ook vindt dat werken weer moet lonen in dit land. “Daarom moet het minimumloon omhoog naar tenminste 14 euro per uur.”

Van Haga stelt dat er juist nu volop kansen liggen voor bijstandscliënten met geen of weinig opleiding. “Bagagedragers op Schiphol, werk in de horeca, een baan in de Rotterdamse haven of in de tuinbouw. Er wordt geschreeuwd om handjes”, aldus de BVNL-voorman die wil dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mensen uit de bijstand actief koppelt aan de sectoren met een gierend personeelstekort. “Dat is drie keer winst. De bijstandscliënt heeft weer een doel in het leven, we lossen het personeelstekort op en we ontlasten vele gemeentebegrotingen waar de bijstandsuitkering veruit de grootste kostenpost is.”

Werken levert sociale contacten op en dat is weer goed voor de (geestelijke) gezondheid. Dit ontlast uiteindelijk weer de zorg. En als meer mensen vanuit de bijstand aan de slag gaan hoeft er ook geen beroep gedaan te worden op arbeidsmigranten. Nederland is overvol.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties