Rutte in SMS'jes gate naar ’de geest en de letter van de wet’ gehandeld

Rutte in SMS'jes gate naar ’de geest en de letter van de wet’ gehandeld

Hoofdrolspelers in het dossier toeslagenaffaire: minister Eric Wiebes en premier Mark Rutte. Bron: Screenshot Tweede Kamer.

Vandaag was het debat dat premier Rutte verantwoording moet afleggen aan de Tweede Kamer over SMS'jes gate. Rutte herkent zich niet in de verwijten van de oppositie. Omdat Rutte de steun heeft van de coalitie, de SGP en 50Plus hoeft hij niet te vrezen voor zijn positie.

De Volkskrant heeft naar aanleiding van een ingediend Wob-verzoek ontdekt dat Mark Rutte jarenlange al zijn sms'jes wiste. Dit deed hij - zegt hij - omdat zijn Nokia-toestel "onvoldoende opslagruimte" had. Dit klinkt allemaal weer erg ongeloofwaardig. En dat vindt de oppositie in de Tweede Kamer ook. De Kamer heeft vanochtend de premier bestookt met kritische vragen.

Vanmiddag heeft de premier gereageerd op de vragen en opmerkingen vanuit de Tweede Kamer. Rutte geeft aan gehandeld te hebben naar de ’de geest en de letter van de wet’. Daarmee is de kous af voor de premier. Eigenlijk vindt Rutte dat de oppositie loopt te zeiken en duikt hiermee in de slachtofferrol. Zo kennen we onze premier van teflon weer. „Als het vertrouwen van de Kamer er niet is, dan ga ik wat anders doen”. Rutte vindt dat de oppositie hem vals behandeld als zij spreken van een ’patroon’. „Van Hawija tot andere dingen: er wordt een patroon van vertrouwen van gemaakt, zo van ’kijk je wel hij liegt’.” De premier vindt dat ’gewoon niet terecht’. Rutte heeft in de afgelopen 12 jaar een olifantenhuid ontwikkeld, maar hij heeft de Tweede Kamer gewaarschuwd. „Ik merk dat hier een verschuiving van waarden en omgangsvormen is, en daar wil ik voor waarschuwen. Het beeld dat ‘Rutte de boel heeft lopen belazeren’ is van A tot Z gewoon niet waar”, zegt premier Mark Rutte (VVD).

De arrogantie van Rutte weer dat hem geen blaam treft is stuitend. Elke Nederlander met gezond verstand ziet hier een minister-president die elk contact met de samenleving heeft verloren. Dat de premier nu de bal legt bij de Kamer omdat zij zorgen voor verharding in de omgangsvormen tussen Kabinet en de Tweede Kamer is een gotspe. Je moet maar durven. Rutte durft het omdat hij met alle leugens en smerige politieke trucjes wegkomt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties