Sophie Hermans VVD 9O1A6772

Verkiezingsstunt of noodzakelijke stap? VVD en CDA komen met plan voor kerncentrales

Politiekmrt 13 2023, 13:00
Vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023 kondigden de regeringspartijen VVD en CDA aan dat ze plannen hebben om de staat verantwoordelijk te maken voor de bouw en exploitatie van twee nieuwe kerncentrales in Borssele. Dit zou normaal gesproken de verantwoordelijkheid zijn van private bedrijven, maar Kamerleden Erkens (VVD) en Bontenbal (CDA) willen de verantwoordelijkheid hiervoor bij de overheid leggen, zoals ze aan De Telegraaf lieten weten.
Om dit doel te bereiken willen de partijen een nieuw staatsbedrijf oprichten dat als voornaamste taak heeft om het land te voorzien van CO2-neutrale stroom. Erkens legt uit dat het staatsbedrijf (deels) gefinancierd zal worden door private investeerders, zoals pensioenfondsen en andere bedrijven die al actief zijn op het gebied van energie. "Daardoor kan er sneller begonnen worden met bouwen en kunnen de kosten onder controle worden gehouden," aldus Erkens.
Het plan van de VVD en CDA om de overheid verantwoordelijk te maken voor de bouw van de nieuwe kerncentrales is opmerkelijk omdat het tegen de normale marktwerking ingaat. Het zal waarschijnlijk leiden tot discussies over de rol van de overheid in de energiemarkt en de mate waarin de overheid zich moet bemoeien met private initiatieven.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Voorstanders van kernenergie zullen dit plan misschien heel redelijk vinden. Maar ze zullen tegelijkertijd ook zeggen dat het wel heel opvallend is dat de VVD en het CDA vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen opeens hiermee komen. Ze zitten in het kabinet. Dit had ook een jaar geleden voorgesteld kunnen worden. Het lijkt bijna op een verkiezingsstunt om kiezers te trekken die voorstander zijn van kernenergie...
Daarbij is het óók opvallend dat het plan gepresenteerd wordt als komende "van VVD én CDA." Het CDA staat er in de peilingen erg slecht voor. Voelt de VVD de noodzaak om de christendemocraten een beetje omhoog te trekken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten