dh 10149 hugo de jonge

Verontwaardiging onder makelaars in Noord-Nederland over omstreden wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge

Politiekjun 23 2023, 19:30
Particuliere woningverkopers in het noorden van Nederland worden ernstig getroffen door een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge. Het voorstel bepaalt dat de helft van de huizen met een prijs tot 355.000 euro met voorrang verkocht moet worden aan lage- en middeninkomens. Noordelijke makelaars zijn fel tegen dit plan en maken zich zorgen over de beperkingen die het met zich meebrengt.
Henk Buma, een NVM-makelaar uit Groningen, is verbijsterd over het wetsvoorstel van CDA-minister Hugo de Jonge. Hij benadrukt in gesprek met DVHN dat de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je eigen woning verkoopt van groot belang is. Als de wet wordt aangenomen in de Tweede Kamer, zal deze vrijheid beperkt worden. De makelaar uit Groningen is geen voorstander van de manier waarop minister De Jonge starters en mensen met lagere- of middeninkomens een grotere kans wil geven om een eigen woning te kopen. Buma pleit voor gelijkheid en is tegen het uitsluiten of discrimineren van bepaalde groepen.
Het wetsvoorstel bevat ook de bepaling dat gemeenten voorrang kunnen geven aan mensen met cruciale beroepen, zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen. De Huisvestingswet zal niet alleen gewijzigd worden voor bestaande koopwoningen, maar gemeenten krijgen ook meer mogelijkheden om eisen te stellen aan nieuwbouw- en huurwoningen. Minister De Jonge beweert dat dit geen invloed heeft op de woningeigenaar en dat het in het belang is van woningzoekenden. Zelfs binnen de coalitie stuit het wetsvoorstel op verzet. Coalitiepartijen VVD en D66 vrezen dat woningeigenaren te zwaar getroffen zullen worden door het voorstel van De Jonge.
Het hanteren van de grens van 355.000 euro zorgt ervoor dat de gevolgen van deze maatregel niet overal in het land gelijk zullen zijn, gezien de regionale verschillen in huizenprijzen. Landelijk gezien vallen meer dan 25% van de beschikbare woningen onder deze prijsgrens. In Amsterdam en de provincie Utrecht bijvoorbeeld is dit percentage zelfs minder dan 20%.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten