shutterstock 2223493441

Vertrouwen in de politiek op een dieptepunt: 25% gelooft nog in onze leiders

Politiekmei 09 2023, 10:00
Oh, wat een feest! In het land van politieke onrust en schandalen is er toch nog een sprankje hoop: we geloven steeds meer in elkaar! Jawel, dames en heren, 'de medemens' is aan een opmars bezig! Dit blijkt uit het laatste vertrouwensonderzoek van onze geliefde Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het enige nadeel? De Nederlandse burger is het vertrouwen in de politiek bijna helemaal kwijt. Slechts een abominabele 25% van de bevolking vertrouwt politici nog. En het ergste? Dat is niet eens gek.
Zouden we dan toch nog gered zijn? Terwijl het vertrouwen in de politiek zich ergens in de krochten van de samenleving bevindt, ziet het er voor de rest van de mensheid rooskleuriger uit. In een verrassende wending neemt het vertrouwen in elkaar namelijk gestaag toe: van een magere 58 procent in 2012 naar een redelijk indrukwekkende 66 procent in 2022. Applaus voor onszelf! Wie had dat gedacht?
Maar laten we het toch even hebben over dat vertrouwen in de politiek. Want hoewel we allemaal weten dat het niet al te best gesteld is, blijkt het nu op een schrikbarend laag niveau te zijn beland. Slechts 25 procent van de ondervraagden gelooft nog in de Tweede Kamer. Tien jaar geleden was dat wel anders. Wat is er toch gebeurd?
Nou, hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft hier wel een verklaring voor. Volgens hem zijn het de opeenstapelende crises – corona, stikstof, gaswinning en de toeslagenaffaire – die het vertrouwen in de politiek flink hebben doen afnemen. Maar maakt u zich geen zorgen, want dit heeft schijnbaar "weinig invloed op hoe we omgaan met elkaar". Wel zo fijn om te weten, toch?
We mogen dan wel met lede ogen toezien hoe de politiek ons vertrouwen keer op keer beschaamt, maar we weten gelukkig nog waar we op kunnen bouwen: elkaar. Van Mulligen stelt ons gerust: "De mensen om je heen ken je. Je familie, je vrienden, je buren. Dat verandert niet zomaar." Gelukkig maar, want als we echt alleen maar op de politiek zouden moeten vertrouwen, zouden we er maar treurig voorstaan.
Laten we dit moment aangrijpen om een staande ovatie te geven aan onszelf, de gewone mensen die dag in dag uit hun best doen om het vertrouwen van anderen te verdienen. Het is hartverwarmend om te zien dat we ondanks de politieke chaos om ons heen, elkaar toch nog weten te vinden en te steunen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Dus laten we vooral doorgaan met het opbouwen van vertrouwen in elkaar en hopen dat dit ooit overslaat op de politiek. Misschien, heel misschien, zien zij dan ook in dat vertrouwen niet zomaar iets is dat je kunt winnen en verliezen, maar dat het iets is wat je moet koesteren en verdienen. Tot die tijd blijven wij, het volk, doen waar we goed in zijn: elkaar vertrouwen en steunen, ongeacht de politieke malaise om ons heen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten