screen shot 2023 01 23 at 132405

[Video] VVD-prominent Ed Nijpels: 'We lopen te veel achter een leider aan'

Politiekjan 23 2023, 19:00
De linkse VVD'er Ed Nijpels vindt dat er meer interne discussies moeten plaatsvinden bij de VVD. Want, zegt hij, het heeft er nu weleens alle schijn van dat de partij blind achter Mark Rutte aanloopt. Dit terwijl Mark Rutte ten dienste hoort te staan van de partij, niet omgekeerd.
Vanwege het 75-jarig bestaan van de VVD is er nu veel aandacht voor de interne aangelegenheden bij die partij. Zo mocht Ed Nijpels vandaag langskomen bij NPO Radio 1. Daar vertelde hij dat de verschillende vleugels veel meer en veel harder met elkaar in debat moeten gaan. Ook als dat mogelijke spanningen verergert.
Op de vraag of er genoeg inspraak is bij de partij antwoordde Nijpels met een heel helder "nee." "Ik denk dat er bij de VVD relatief weinig wordt gediscussieerd. De kern van een liberale partij is dat niemand het absolute gelijk heeft. Je moet dus ook met elkaar durven te debatteren over standpunten. En dat debat mag best hard plaatsvinden."
Daarom hoopt hij dat er bij de VVD wat harder en meer "van mening wordt verschild. Je ziet een clubje traditioneel liberalen, dat zijn zeg maar wat rechtsere liberalen, en je ziet een aantal VVD'ers die wat ter linkerzijde hangen. Laat die met elkaar het debat voeren."
Want, ging hij verder, "een goede, gezonde politieke partij die bestaat bij de gratie van het debat. En niet bij de gratie dat we achter een, welke dan ook, achter een leider aanlopen." 
Dat laatste is natuurlijk een verwijzing naar Mark Rutte en de schier onaantastbare rol die hij vervult bij de VVD. Maar heel weinig mensen daar durven echt tegen hem in te gaan, wat natuurlijk de reden is dat de VVD zo ontzettend verlinkst is de afgelopen jaren. De partij die ooit van, voor en door klassiek liberalen en conservatiefliberalen was is verworden tot het assistentenclubje van Mark.
Daarop concludeerde Nijpels dat de VVD de afgelopen 12 jaar geswitcht is van "een kabinet dat gedood werd door Wilders" door eentje "met de PvdA. Dan is het toch niet raar dat we daar een beetje met elkaar over discussiëren," zei hij, omdat het niet "altijd logisch" klinkt dat je overgaat van de ene op de andere. En dus ook niet van PVV naar, zeg, D66.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Dat klopt helemaal. Maar ik denk dat het Rutte niet zoveel uitmaakt. Die denkt dat hij ook bij volgende verkiezingen weer premier wordt - en dat is alles waar hij naar streeft. Buiten de politiek heeft die man niets. Het is het premierschap of niets.
Daarom gaat hij daar bij de volgende verkiezingen gewoon weer voor... en dat is ook waarom hij intern niet een stevig debat wil. Debat is namelijk goed voor de lange termijn-toekomst van de partij, maar niet voor de korte termijn positie van de partijleider.
Ja, dat lees je goed. Rutte is bereid de VVD op te blazen ten faveure van zijn premierschap. Mark my words. Zijn houding is: na mij de zondvloed. Als het klaar is met zijn premierschap is het ook klaar met de VVD... en het interesseert Rutte helemaal niets.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten