screen shot 2023 01 22 at 124524

Peiling Maurice de Hond: Nederland TOTAAL versplinterd bij PS2023

Politiekjan 22 2023, 10:00
Bij de Provinciale Statenverkiezingen, die in maart van dit jaar gehouden zullen worden, moeten we erop rekenen dat de versplintering enorm zal zijn. De VVD zal in "de meeste gemeenten" het grootst zijn, maar die partij wordt op de voet gevolgd door BBB. Ook de PVV gaat hoge ogen gooien, met de status 'grootste partij in de gemeente' in regio's verspreid over het hele land.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Neerlands bekendste peiler, Maurice de Hond.
De ChristenUnie wordt in een paar gemeenten de grootste. De SGP ook. JA21 zal goed presteren in de regio Rotterdam, wat natuurlijk komt doordat rechtse kiezers daar denken dat Eerdmans echt rechts is (lol, haha).
De VVD gaat de strijd aan met BBB voor titel 'meeste overwinningen op gemeenteniveau.' Dat de VVD nog steeds zo groot is is natuurlijk ronduit schandalig. Het zegt heel veel over de Nederlandse kiezer dat die partij nog steeds niet is weggevaagd - en niets van al goed.
Wat BBB betreft, je ziet dat die partij op heel veel steun kan rekenen in 'de provincie,' wat wil zeggen in dorpen en op het platteland. Als je dan kijk naar de situatie van PS2019, vier jaar geleden, dan zie je dat BBB veel mensen naar zich toe trekt die vier jaar geleden nog op FVD stemden. Dat zijn veel 'schipper-kiezers': mensen die op een rechtse, overheidskritische partij willen stemmen, maar geneigd zijn om mee te lopen met 'de stroom.' Zij denken dat BBB écht opkomt voor boeren, écht kritisch is ten opzichte van de staat. Ik denk dat Caroline van der Plas rond de presentatie van het stikstofplan van het kabinet heeft bewezen dat dit helaas toch niet zo is. Ze prees Henk Kamp toen de hemel in en deed net alsof zijn ideeën daadwerkelijk goed waren (voor de boeren). Eigenlijk was dat een schandaal.
De PVV presteert ook heel goed. Op de kaart zie je dat de PVV verspreid over het hele land meedoet voor titel 'de grootste' op gemeenteniveaus. In het oosten, in het noorden, het zuiden, het zuidoosten, en zelfs in het midden én westen van het land. Dat is weleens anders geweest.

Waar zijn CDA, PvdA en D66?

Maar daarna wordt het pas écht interessant: want wat je ziet is dat de PvdA, die van oudsher toch echt in heel veel gemeenten de grootste was, nu bijna niet-bestaand is. Alleen ergens in de provincie Groningen, ergens in Zeeland, en in Friesland rond Leeuwarden worden PvdA'ers nog de grootste. In de rest van het land spelen ze totaal geen rol meer. GroenLinks zal in méér gemeenten de grootste zijn dan de PvdA.
Het CDA is historisch altijd de grootste of in ieder geval één van de grootste partijen op provinciaal én gemeenteniveau. Dit keer is dat totaal anders. Volgens De Hond is er namelijk geen enkele gemeente waar het CDA de grootste partij zal worden. Geen enkele! Vergelijk dat eens met de Provinciale Statenverkiezingen van 2003, dus 20 jaar geleden. Zie je dat enorme oranje veld? Dat is dus het CDA:
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
En dan, tenslotte, zie je dat GroenLinks op sommige plekken meedingt naar de titel 'de grootste in onze gemeente,' maar ... dat dit niet geldt voor D66. Echt waar. Kijk nog maar eens naar de kaart van 2023. Als De Hond geloofd moet worden wordt D66, het clubje psychopaten van Sigrid Kaag, in geen enkele gemeente de grootste. Dit terwijl de media die partij de hele tijd bij ons door de strot duwen. Zelfs linkse Deugmensen geven liever de voorkeur aan GroenLinks dan aan Jan Paternotte, Sjoerd Sjoerdsma, en die enge heks.
Waar je dus kunt huilen om het feit dat de VVD wél nog steeds meedoet in veel gemeenten, en daar zelfs aan de leiding gaat, is er ook nog iets van goed nieuws: D66 wordt werkelijk overal uitgekotst. Da's dan toch nog iets.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten