shutterstock 2045365250

VVD-oorloghitser Ruben Breukelmans gaat los op China: 'Bij China staat internationale rechtsorde onder druk!'

Politiekapr 22 2023, 19:32
VVD-Tweede Kamerlid Ruben Breukelmans heeft een nieuwe vijand in het vizier. Waar hij zich eerst vooral druk maakte om Rusland richt hij zijn pijlen nu op China. Want blijkbaar is er behoefte aan een nieuwe internationale vijand.
Breukelmans maakt zich vandaag erg druk omdat de Chinese ambassadeur in Frankrijk enkele controversiële uitspraken heeft gedaan over voormalige Sovjet-republieken. Tenminste, dat lijkt zo in een video die hij online heeft gezet - en extreem kort heeft gemaakt.
Deze uitspraken zijn bij Breukelmans in het verkeerde keelgat geschoten. "Uiterst gevaarlijke uitspraak!" schrijft hij zeurend op Twitter. "De Chinese ambassadeur in Frankrijk zegt dat de 14 voormalige Sovjet-staten volgens het internationaal recht GEEN soevereine landen zijn."
"Voor China kunnen de grenzen van landen als Oekraïne, Estland, Letland, Litouwen, Moldavië, Kazachstan etc. dus ter discussie worden gesteld," concludeert hij daarop. "Met een dominant China staan onze veiligheid en de internationale rechtsorde permanent onder druk!"
Hoewel het Chinese regime ontegenzeggelijk onmenselijk, dictatoriaal, totalitair en wanstaltig is, is het een beetje apart dat Breukelmans nu net doet alsof China willekeurige landen binnenvalt. Als je de afgelopen decennia bekijkt zie je dat China eigenlijk nergens oorlogen is begonnen - hoewel de Chinezen natuurlijk wel een rol hebben gespeeld in bijvoorbeeld Korea. Maar China is verder geen soevereine landen binnengevallen met het grote doel om ze te hermaken in het beeld van Beijing.
Maar wat is die 'internationale rechtsorde' van Breukelmans toch eigenlijk? Ik meen me toch te herinneren dat Amerika - het land dat die rechtsorde zo ongeveer heeft uitgevonden - een flink aantal landen is binnengevallen. Amerika heeft overal ter wereld oorlogen uitgevochten. Zogenaamd om die andere landen te helpen, maar feitelijk ging het natuurlijk altijd eerst en vooral om de Amerikaanse belangen.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Dat is tenminste wat de algemene opvatting is in de niet-Westerse wereld. Gek genoeg slagen we er maar niet in om dit te bevatten in Europa (of, trouwens, Amerika). Wij denken dat wij goed zijn (en de anderen slecht), en gaan er vanuit dat de wereld dit ook zo ziet.
Maar dat is niet zo. Daarom zijn dit soort opmerkingen van Breukelmans voor de rest van de wereld ronduit lachwekkend en buitengewoon hypocriet. Maar ja, daar heeft hij natuurlijk lak aan. Want Breukelmans en de zijnen hebben er baat bij dat juist de Chinezen (en Russen) worden neergezet als oorlogszuchtig. Ze willen een vijand hebben. Ze moeten er eentje hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten