Welke democratie? Pepijn van Houwelingen krijgt antwoord van kabinet: 'Het WEF wil niet dat we deze info delen'

Welke democratie? Pepijn van Houwelingen krijgt antwoord van kabinet: 'Het WEF wil niet dat we deze info delen'

Het is ongelooflijk. Pepijn van Houwelingen wilde graag van het kabinet wat informatie over en van het World Economic Forum en de samenwerking van die organisatie met onze eigen regering. Het antwoord daarop van Rutte IV? Nee, die informatie gaan we niet delen. Want het WEF wil dat niet.

Een verbijsterde Pepijn van Houwelingen deelt antwoorden van de regering op vragen die hij gesteld heeft inzake de banden van het kabinet met het WEF. Maar het kabinet weigert alle medewerking. De redenering? Het WEF wil niet dat dit soort informatie gedeeld wordt buitenstaanders - blijkbaar ook niet als die zogenaamde buitenstaanders gekozen volksvertegenwoordigers zijn.

"Zo ziet dat eruit, “global government’. Met de staart tussen de benen vraagt het kabinet het WEF eerst netjes toestemming of een door de Kamer opgevraagd document mag worden toegestuurd," legt Houwelingen uit bij een foto van het antwoord van het kabinet.

"Het WEF geeft aan daartegen bezwaar te hebben, dus gebeurt het niet."

Ja, zo ernstig is het echt:

Welke democratie? Pepijn van Houwelingen krijgt antwoord van kabinet: 'Het WEF wil niet dat we deze info delen'

Hier is het document waar het om gaat - de vraag van Van Houwelingen met het antwoord van het kabinet erbij.

Welke democratie? Pepijn van Houwelingen krijgt antwoord van kabinet: 'Het WEF wil niet dat we deze info delen'

Er staat daar dus: ""In reactie op mijn vraag aan het WEF of er bezwaar is tegen openbaarmaking van deze readout heeft het WEF aangegeven dat het daartegen bezwaren heeft. Om die reden zal dit document dan ook niet worden toegestuurd."

In de reactie daaronder legt het kabinet vervolgens uit dat de "discussies" bij het WEF een "vertrouwelijk" karakter hebben. Want het is zogenaamd heel belangrijk dat mensen frank en vrij kunnen spreken.

Maar wacht eens even, als enkele parlementariërs van ons erbij zitten of, nog belangrijker, bewindspersonen, dan gaat het ons óók aan wat er gezegd. Zeker omdat we weten dat ons kabinet "juridisch bindende afspraken" maakt met datzelfde WEF.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Het antwoord van het kabinet slaat dus nergens op. En niet alleen dat, het is ook nog eens een zorgwekkende ondermijning van de democratie én een bijzonder goede reden om je nóg grotere zorgen te maken over de invloed van het WEF op het beleid dat in ons land gevoerd wordt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties