portraitfactorynl tweede kamer 139

Yesilgözs VVD: Een schip zonder kompas, maar geen muiterij in zicht op VVD congres

Politiekjan 26, 14:00
Het is een donkere tijd voor de eens zo trotse Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Met Dilan Yesilgöz aan het roer lijkt de partij meer op een stuurloos schip, geplaagd door verlies bij de verkiezingen, interne onrust en strategische blunders. Ondanks deze stormachtige wateren lijkt Yesilgöz, tegen alle verwachtingen in, nog steeds stevig in het zadel te zitten. Hoe kan dit?
Morgen zal de VVD samenkomen voor een congres, en ondanks de groeiende ontevredenheid, lijkt een opstand tegen Yesilgöz onwaarschijnlijk. Waarom? Omdat, zoals een partijlid het stelt, "zelfmoord" niet op de agenda staat. "We moeten uitkijken dat we het CDA niet achterna gaan,” zegt VVD-lid Slettenhaar, die nog steeds optimistisch klinkt ondanks de tegenslagen in het AD.
Ja, de VVD is in mineur. Ja, er is frustratie over de gang van zaken - van de verloren verkiezingen tot de aanhoudende asielinstroom en de impopulaire spreidingswet die gemeenten dwingt tot opvang. Maar ondanks dit alles, lijkt er een onuitgesproken regel binnen de VVD: je valt je leider niet af in het openbaar, zeker niet wanneer de partij zo kwetsbaar is. Interne vetes kunnen dodelijk zijn, en dat is een risico dat niemand durft te nemen.
Dilan Yesilgöz, die ondanks de onrust en mislukkingen nog steeds als "een geweldige leider" wordt bestempeld door sommigen binnen haar partij, hoeft dus niet te vrezen voor een muiterij tijdens het congres. Dit toont aan hoe diep de partijloyaliteit – of is het de angst voor verandering? – zit bij de VVD'ers.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Maar laten we wel wezen: loyaliteit kan een partij ook verblinden. De VVD, eens de trotse kampioen van liberalisme en vrijheid, moet zichzelf heruitvinden en terugkeren naar de basisprincipes die het ooit groot maakten. Men moet echt terug naar de VVD onder Wiegel en Bolkestein anders kan de VVD beter gaan fuseren met D66. Zonder een duidelijke koers en sterke leiding dreigt de partij verder af te drijven, en dat zou pas echt een tragedie zijn voor wat ooit de spil van de Nederlandse politiek was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten