shutterstock 2097273964 1

Max Verstappen en Segio Perez krijgen nieuwe motor voor Grand Prix van Hongarije

sportjul 31 2022, 13:52
Er werd de afgelopen dagen veel gespeculeerd over de vraag wanneer Red Bull Racing coureurs Max Verstappen en Sergio Perez weer eens een nieuwe motor zou geven. Want de concurrentie heeft er al een flink paar gehad. Welnu, vanwege de slechte kwalificatie van de heren gisteren is besloten die nieuwe motor er vandaag al in te zetten. Zowel Perez als Max krijgen daar geen penalty voor. Je mag je motor namelijk drie keer in een seizoen vervangen. Voor Max is dit de derde keer.
Op Twitter en dergelijke dachten veel mensen dat Max bij een motorwissel een straf zou krijgen - helemaal achteraan beginnen - maar dat is nonsens. Je mag je motor drie maal vervangen. Max heeft dat tot vandaag nog maar twee keer gedaan. Door de nieuwe motor er nu in te zetten krijgt hij dus geen straf... wel krijgt hij die als hij nóg een keer van motor wisselt.
Maar Red Bull vindt dat het team eigenlijk geen andere optie had. De kwalificatie van Max liep gisteren namelijk mis omdat de motor er deels mee ophield. Ze denken te weten waar het probleem zit, maar het team had vannacht niet tijd genoeg om het daadwerkelijk op te lossen. Daarom wordt zijn motor maar helemaal gewisseld. Daarbij wordt wel opgemerkt door Red Bull dat ze denken dat ze de technische problemen van de andere motor in de komende weken alsnog kunnen oplossen, zodat ze de motor op een later moment kunnen herbruiken. Als ze dat doen krijgt Max óók geen straf. Want het is geen nieuwe motor.
Voor Max is dit prima omdat een nieuwe motor hem vrijwel zeker significante tijdwinst oplevert. Hij zou heel veel sneller moeten gaan... en als hij gisteren geen problemen had maakte hij al goed kans op pole position, een prestatie die uiteindelijk naar George Russell van Mercedes ging, voor Carlos Sainz en Charles Leclerc van Ferrari.
Sergio Perez krijgt óók een nieuwe motor. In zijn geval wordt die motor hem gegeven omdat het team "geen risico's wil nemen" met zijn andere motor; de motor die hij gisteren gebruikte en die hem slechts een elfde plek opleverde. Misschien dat Red Bull dus iets gezien heeft gisteren... of dat ze gewoon bang zijn dat wat Max gisteren overkwam, Perez anders vandaag kan gebeuren. Dat zou voor het team natuurlijk vreselijk zijn.
Wat mij betreft is Russell vandaag de favoriet voor winst. Mercedes is namelijk een prima race-auto aan het worden. De laatste weken waren ze steeds sneller tijdens de race dan de kwalificatie. Die stijgende lijn heeft zich vrijwel zeker voortgezet.
Voor Max is dat helemaal niet slecht nieuws. Want het betekent dat hij rustig in de buurt kan proberen te komen van Leclerc - aangenomen dat zijn nieuwe motor goed werkt. De Ferrari-coureurs en Russell zeiden gisteren na de kwalificatie dat ze niet dachten al af te zijn van Max, maar in Hongarije is het zo lastig inhalen dat het vrijwel onmogelijk wordt voor Max om te winnen - of om zelfs maar op het podium te komen. Maar wie weet, een top 4/5 positie zou niet goed zijn, maar het zou de schade wél beperken, zeker als Leclerc de race niet wint en genoeg moet nemen met plek twee of (nog beter) drie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten