shutterstock 1668306355

Nyck de Vries start vanaf P8 aan de Grand Prix: de Friese coureur rijdt voor Williams

sportsep 11 2022, 7:22
Het is vandaag een geweldige dag voor Nederlandse racefans. Waarom? Nou, natuurlijk omdat het epische circuit van Monza - Italië - op de agenda staat. Maar ook omdat we voor het eerst in jaren niet één, maar twee Nederlanders aan de start zien staan. Max Verstappen natuurlijk, maar ook: Nyck de Vries. Oud Formule 2-kampioen, Formule-E-kampioen... en 27-jarige jongeman uit de provincie Friesland.
De Vries is testrijder bij Mercedes en een graag geziene gast bij Formule 1 TV. Sterker nog, hij zou de pre-kwalificatieshow van gisteren mede presenteren. Er was nog anderhalf uur te gaan voor de start van Vrije Training 3... De Vries was lekker aan het ontbijten in de Paddock club, koffie aan het drinken met gasten. Kortom, hij was het rustig aan aan het doen.
En toen kreeg hij opeens bericht: Williams-coureur Alex Albon moest direct geopereerd worden aan zijn blindedarm. Williams wilde daarom De Vries inzetten dit weekeinde.
De Vries moest snel een outfit erbij halen. Z'n helm werd klaargezet. Hij kreeg meer informatie. Vervolgens liep hij naar waar de auto hem opwachtte. Daar moest er flink gesleuteld worden omdat hij veel kleiner is dan Albon. En toen, met nog iets van een half uur te gaan in de derde vrije training kon De Vries eindelijk even aan de slag. Hij deed een paar rondjes. Op prijze wijze, het moet gezegd.
Vervolgens was daar de kwalificatie zelf. Een belangrijk punt voor De Vries was dat hij sneller wilde zijn dan Nicolas Latifi, zijn Williams-'teamgenoot.' Latifi heeft namelijk nog geen contract voor volgend jaar en De Vries is één van de gegadigden om hem op te volgen.
Nou, dat ging goed. Want waar Latifi het eerste deel van de kwalificatie - waarna de vijf langzaamste coureurs afvallen - niet overleven deed De Vries dat wel. Sterker nog, De Vries werd dertiende (van de twintig), en zou sneller zijn geweest zonder een paar kleine issues die vooral veroorzaakt werden doordat hij de auto niet kende.
Geweldig nieuws natuurlijk voor De Vries, maar het werd nog mooier allemaal. Want veel coureurs voor hem namelijk zogenaamde 'gridstraffen' omdat ze te veel veranderingen doorvoeren aan hun bolide. Max Verstappen krijgt bijvoorbeeld een nieuw onderdeel waardoor hij vijf plekken terug wordt gezet (daardoor blijft hij nog net voor De Vries). Maar ook Carlos Sainz van Ferrari, Lewis Hamilton van Mercedes, Sergio Perez van Red Bull en nog meer coureurs moeten eraan geloven.
Uiteindelijk start De Vries vandaag daardoor als achtste aan de race. En goed nieuws: zijn Williams is natuurlijk niet een absolute topauto, maar op dit soort sneller parcours kan Williams wel degelijk meedoen in de middenmoot. Hij kán misschien dus, in zijn eerste Grand Prix in de Formule 1 ooit, een gooi doen naar wat punten.
Het zou geweldig zijn voor De Vries. En zelfs als dat niet lukt is het natuurlijk een grote dag voor hem... en voor ons Nederlandse racefans. Want Verstappen staat eenzaam aan de top, ja, maar De Vries is ook echt een goede coureur. Het zou voor ons land geweldig zijn als hij vandaag zo goed rijdt dat ze niet meer op hem heen kunnen voor volgend jaar zodat we dan twee Nederlandse coureurs in de Formule 1 hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten