plaza del oriente with decoration related to the 2019 champions league final 3

UEFA start onderzoek naar scheidsrechter Marciniak na controversiële toespraak op extreemrechtse bijeenkomst

sportjun 02 2023, 18:00
Topscheidsrechter Szymon Marciniak, die binnenkort de Champions League-finale zal fluiten, is recentelijk in opspraak geraakt. Het nieuws kwam naar buiten dat de Pool een toespraak heeft gehouden op een extreemrechtse bijeenkomst in Polen. De Europese voetbalbond UEFA heeft direct een onderzoek gestart naar Marciniak, die eerder dit jaar nog de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk leidde. De bond heeft aangekondigd dat zij vrijdag met een uitgebreide verklaring zullen komen omtrent deze kwestie.
In een verklaring aan Poolse en Britse media heeft de UEFA laten weten op de hoogte te zijn van de beschuldigingen tegen Marciniak en dringend opheldering te eisen. Zowel de UEFA als de gehele voetbalgemeenschap veroordelen de "waarden" die door deze groepering worden gepropageerd en nemen deze kwestie uitermate serieus. De groep waarnaar de UEFA verwijst is de extreemrechtse politieke partij Konfederacja uit Polen. Partijleider Slawomir Mentzen had Marciniak uitgenodigd om te spreken op de zogenaamde Everest-bijeenkomst, die door de partij was aangekondigd als een netwerkevenement.
In 2019 kwam Mentzen ook al in opspraak toen hij de vijf belangrijkste standpunten van zijn partij bekendmaakte. Deze standpunten omvatten onder andere anti-Joodse, anti-homoseksuele en anti-abortus opvattingen, evenals verzet tegen belastingen en de Europese Unie. De Poolse antiracisme-organisatie Never Again heeft Marciniak opgeroepen om publiekelijk afstand te nemen van het gedachtegoed van Konfederacja. Indien hij dit nalaat, pleit medeoprichter Rafal Pankowksi ervoor dat de UEFA passende maatregelen neemt.
De Champions League-finale tussen Manchester City en Internazionale zal volgende week zaterdag in Istanboel plaatsvinden. Het blijft afwachten hoe de UEFA zal reageren op deze kwestie en welke gevolgen dit zal hebben voor Marciniak en zijn carrière als topscheidsrechter. Als Marciniak zichzelf had vastgebonden op de A12 tijdens de Extinction Rebellion blokkades, zou hij waarschijnlijk niet de huidige ophef hebben veroorzaakt.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten