TERREUR IN ISTANBUL - ISIS-terroristen schieten kerkgangers neer in Santa Maria kerk tijdens Mis

Terrorismejan 29, 10:00
In Istanbul heeft er gisteren een vreselijke misdaad plaatsgevonden. Twee gemaskerde, zwaar bewapende gekken vielen de mooie Santa Maria-kerk binnen en begonnen rond te schieten. Tenminste één kerkganger is vermoord. Het gaat om een Turk die erg geïnteresseerd was in het Christendom (mogelijk was hij dus katholiek aan het wórden; als Turkse moslims katholiek worden maar geen ervaring hebben om als christen te leven kan dat proces wel drie jaar duren). Hij was dus niet gedoopt, en had zijn vormsel ook niet ontvangen. Toch is hij natuurlijk een echte christelijke martelaar.
Op beelden die op Internet zijn gezet kun je zien wat er gebeurd is. Het zijn de beelden van de bewakingscamera's van de kerk. Wat je ziet is afgrijselijk (hoewel gelukkig niet heel bloederig, dus je zult er geen PTSD aan over houden of iets dergelijks, vandaar dat we ze hier wel gewoon plaatsen en niet slechts linken).
Toen bekend werd dat er een schietpartij had plaatsgevonden waren er twee mogelijke scenario's: een persoonlijke afrekening of een terreurdaad. Het bleef even stil en onduidelijk... maar daarna werd bekend dat ISIS de aanslag had opgeëist. De Turkse overheid werd meteen heel actief, kwam in actie, en pakte zelfs al twee verdachten op. Dat is mooi... maar ook rijkelijk laat. Dit extremistisch tuig had immers nooit vrij mogen rondlopen in Turkije.

Bisschop: "We zijn erg bezorgd"

De bisschop in Istanbul heeft gisteren meteen gereageerd op deze brute aanslag. "Tijdens de viering van de Heilige Mis werd één van onze gelovigen doodgeschoten. Dit gebeurde tijdens de 'consecratie' [Red.: of "wijding." Dit is het moment waarop, volgens de katholieke leer, het brood en de wijn worden getransformeerd in het Lichaam en Bloed van Jezus Christus. Dit is een centraal en heilig onderdeel van de Eucharistieviering binnen de Katholieke Kerk. Sterker nog, het is hét belangrijkste moment in de Heilige Mis]."
Op het moment dat de bisschop het interview gaf was nog niet duidelijk waarom de aanslag precies had plaatsgevonden. Dat zei hij dus ook. Maar, voegde hij toe, "we zijn bezorgd over de toekomst want als dit een teken van religieuze intolerantie is, dan is dat een heel slecht teken voor onze gemeenschap."
De Turkse Christen (hij wordt door de bisschop "onze gelovige" genoemd, dus ik ga ervan uit dat hij bezig was met het opleidingsproces om katholiek te worden) die gedood is was 52 jaar oud. Zijn hele naam is niet bekend, zijn initialen wel: C.T.

Turkijes immigratieprobleem

Een paar uur na de aanslag maakten de Turkse autoriteiten bekend dat twee ISIS-extremisten opgepakt waren. Zij zouden de aanvallers zijn. Eén van de terroristen komt uit Tajikistan, de andere uit Rusland. Maar het zijn dus allebei extremistische moslims.
En dat is niet alles. De autoriteiten zijn maar liefst 30 locaties binnengevallen en 47 (!) mensen zijn aangehouden.
"Wij zullen nooit diegenen tolereren die proberen de vrede van ons land te verstoren - terroristen, hun medewerkers, zowel nationale als internationale criminele groepen, en degenen die onze eenheid en solidariteit op het spel zetten," aldus de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Yerlikaya.
Dat is allemaal heel leuk en belangrijk. Maar Turkije heeft een immens probleem. De afgelopen jaren zijn namelijk grote aantallen 'immigranten' naar Turkije gekomen, vaak vanuit Syrië. Die Rus en Tajik zijn van ISIS. De kans is groot dat zij eerst in Syrië waren en daarna naar Turkije zijn verkast toen hun terreurgroep hun idiote 'kalifaat' daar verloor.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met islamitisch radicalisme en terreuraanslagen tegen onschuldige Christenen. Wij staan pal voor onze cultuur, onze tradities, én voor de vrede. Wij nemen dus geen blad voor de mond over terreur. Steun jij ons daarin? Doneer dan aan DDS via BackMe en help ons elke dag weer de waarheid te verkondigen!
Het is heel goed dat de autoriteiten nu hard hebben ingegrepen. Maar ze weten al veel langer dat er talloze extremisten rondlopen in Istanbul en andere grote steden. Hoe denk je dat ze anders in korte tijd 30 locaties kunnen binnenvallen en bijna 50 mensen kunnen oppakken? Ze weten om wie het gaat en ze weten zelfs waar die extremisten zich bevinden.
De Turkse autoriteiten hebben de plicht om katholieke kerken (en andere kerken!) te beschermen. Die radicale moslims-terroristen die rondlopen in Turkije moeten allemaal worden uitgeschakeld. Zet ze het land uit terug naar Syrië óf zet ze vast. Het kan niet zo zijn dat de autoriteiten dat tuig vrij laten rondlopen en dan na weer een nieuwe aanslag roepen dat ze het heel erg vinden... maar ondertussen niets doen om dit soort dreigingen van tevoren uit te schakelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten