Verkiezing Bestuurder van het Jaar bewijst: ambtenaren stemmen links

Geen categoriedec 23 2010, 14:00
Het lijfblad van ambtenaren en trendvolgers, Binnenlands Bestuur, komt vandaag met een eigen verkiezingsuitslag. De Bestuurder van het Jaar 2010 is de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher - omdat hij zo lekker open communiceert (wat dat ook moge betekenen) en zich niet wenst te houden aan zijn formeel beperkt gestelde taak. Op twee eindigt Peter Glas, baas aller dijkgraven, op drie de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel.
Goed, 1. Asscher, 2. Glas, 3. Van Gijzel dus. Je kan het ook anders opschrijven, dan krijg je deze uitslag: 1. PvdA, 2. D66, 3. PvdA. Een opvallend links lijstje inderdaad. Heeft rechts dan helemaal geen talentvolle bestuurders? Jawel, die heeft rechts uiteraard voldoende (VVD-er Mark Verheijen bijvoorbeeld), maar die halen de top drie niet. Dat mag ook geen verbazing wekken, want Binnenlands Bestuur is zoals gezegd een blad voor ambtenaren en zoals een eerder dit jaar door ditzelfde blad uitgevoerde peiling aantoonde, stemmen die nu eenmaal overwegend links:

De PvdA en D66 zijn onder de ambtenaren de grootste partijen, beide partijen krijgen 19% van de stemmen. Dit is hoger dan het landelijke gemiddelde, onderzocht door Synovate voor de Politieke Barometer van week 7. Daarbij krijgt PvdA 14% en D66 12% van de stemmen. Het CDA krijgt veel minder stemmen dan gemiddeld. Onder ambtenaren scoren de Christen Democraten 12% van de stemmen, terwijl het CDA in de landelijke peilingen van de zelfde week 21% van de stemmen kreeg. De VVD scoort onder ambtenaren gelijk aan de landelijke peiling, namelijk 12% van de stemmen. Het grootste verschil zit hem in het aantal stemmen op de PVV en Groenlinks. Waar de PVV 16% van de stemmen krijgt in de landelijke peiling, krijgt deze partij maar 4% van de stemmen van de ambtenaren. Groenlinks daarentegen krijgt maar 5% van de stemmen bij de landelijke verkiezingen, maar onder ambtenaren 11%. Conclusie is dat de ambtenaren veel linkser stemmen en de PVV niet populair is onder ambtenaren.

Bijna driekwart van alle ambtenaren stemt dus links. Een eerlijkere kop boven het persbericht zou dan ook zijn geweest: "Linkse steekproefpopulatie verkiest linkse politici tot Bestuurders van het Jaar". Maar ja, dat is geen nieuws he.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten