Wilders: "Er is meer dan vijf jaar nodig om de ellende van de linkse partijen te herstellen."

Geen categoriemrt 12 2011, 10:15
Wilders geeft na jaren weigeren dan toch een interview aan de NRC: over o.a. het kabinet, Bolkestein en de PVV-ideologie.
Als Wilders moet kiezen tussen Cohen en Pechtold, "dan nog eerder Cohen". Toch blijken D66 en PVV een flink raakvlak te hebben: Wilders omschrijft het pragmatisme als de "belangrijkste ideologie" van de PVV: "Op veel punten zijn we liberaal, op veel punten cultureel-conservatief, op weer andere punten wat progressiever." En: "Wij hebben een cultureel-conservatief profiel, maar we hebben dit jaar opnieuw laten zien dat we wisten in te breken op links. Zij hebben niet het patent op thema's als zorg, WW of ontslagrecht."
Twee ideale aanknopingspunten om Wilders eens aan te tand te voelen over de opmerkelijke draai die zijn partij, ergens tussen de onafhankelijkheidsverklaring in 2005 en nu, op economisch vlak heeft gemaakt: was de PVV oorspronkelijk voor afschaffing van het minimumloon, versoepeling van het ontslagrecht en het beëindigen van het algemeen geldend verklaren van CAO's, tegenwoordig gaat de PVV er prat op dat men een korte WW-duur en versoepeling van het ontslagrecht tegenhoudt. Maar helaas, de NRC-interviewers laten de kans liggen.
Over vijf jaar ziet Nederland er, dankzij dit kabinet, uit als "een land waar criminelen steviger worden aangepakt, mensen veiliger over straat kunnen, waar de immigratie-instroom is beperkt, waar we trotser zijn op onze eigen cultuur, waar links in wanorde is en het liefst elkaar de staart afbijt." Over de toekomst is Wilders sowieso optimistisch: in het volgende kabinet zou de PVV zelfs kunnen meeregeren, in plaats van enkel gedogen. Met Wilders als premier "zou nog mooier zijn". Want: "de puinhopen die links heeft achtergelaten zijn zo groot, daar heb je minstens twee kabinetsperiodes voor nodig".
Wilders is bereid te prijs te betalen die aan regeringsdeelname kleeft: water bij de wijn moeten doen en (bezuinigings)plannen doorvoeren die de eigen achterban niet zal kunnen waarderen: "We zouden ook, als de SP, standaard enorm kunnen toeteren, blazen en blèren aan de zijkant. Er is nou eenmaal niks leuker dan oppositie bedrijven. Maar wij krijgen wel meer voor onze kiezers voor elkaar." Dat Frits Bolkestein hem 'strovuur' noemde - eerder noemde hij Wilders, in een interview met DDS, al 'een kortstondige komeet' - zit Wilders dan ook dwars: "Het valt me erg van hem tegen. De praktijk geeft hem ongelijk: vriend en vijand zien dat we een blijvertje zijn. Waarom hij zo wild om zich heen slaat? Ik ken zijn drijfveren niet. Wel word ik boos als hij zegt dat onze kiezers werklozen zijn met drugsverslaafde dochters. Vuilspuiterij."
Opvallend hard haalt Wilders uit naar CDA-minister van Defensie Hans Hillen. Hillen zei vorige week dat de PVV gebouwd is op negatieve emoties. Wilders: "Dat is kwalijk, zeker als een minister dat zegt die er niet zonder ons zou zitten. Hans Hillen rijdt een scheve schaats. Hij valt ook wel een beetje tegen, die man. Hij is de commentator die zichzelf als de grote strateeg ziet, maar ik zie er niet zoveel van (...)" Volgens Wilders is Hillen 'de zwakste minister' van dit kabinet.
Over het kabinet als geheel is Wilders meer te spreken: "Dit is een kabinet dat het goed doet. Wij zijn erg tevreden. Ik zit niet continu te kijken: hoe kan ik ze pakken? Af en toe kietelen we wel wat. Maar iedereen dacht: dat wordt oorlog, het gaat fout, de PVV...Volgens mij zijn wij de meest stabiele partner van alle drie."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten