Bolkestein: Nederland moet uit de euro stappen

Geen categorieapr 10 2013, 15:11
"De monetaire unie is totaal mislukt".
Het hoge woord is eruit. Eindelijk is er een echte Nederlandse prominent die voor uittreding uit de euro pleit. Het gaat, dit zal u niet verbazen, om oud-VVD leider Frits Bolkestein. 
De liberaal pur sang deed de boute uitspraak gisteren op een EU-symposium van de ChristenUnie. Bolkenstein zei daar, aldus het AD, dat het kabinet naar twee mogelijkheden moet kijken: ten eerste naar volledige uittreding en ten tweede, als dat niet mogelijk blijkt, naar invoering van een zogenaamde tripple A-euro, waaraan alleen de economisch sterkste landen mogen meedoen.
Bolkenstein ging verder:

"De monetaire unie is totaal mislukt. De euro is een slaappil gebleken die Europa heeft doen indutten in plaats van na te denken over onze concurrentiekracht."

Ook het Europees Parlement moest het ontgelden:

"Dat is niet representatief meer voor de Nederlandse en Europese burger. Het leeft een federale fantasie uit, die niet langer houdbaar is".

En dat is niet alleen zo vanwege de euro, maar ook vanwege de onoverbrugbare culturele verschillen:

"Er bestaan enorme verschillen tussen de Europese landen. We hebben ook geen gezamelijke taal. En de waarden die we wél delen zijn westers en niet Europees".

Bolkstein doet zijn beklag niet alleen, hij heeft ook een plan voor de toekomst. Volgens hem ziet de weg vooruit er als volgt uit:

"Laten we stoppen met de euro en in plaats daarvan de interne markt versterken. Dat heb ik als eurocommissaris ook jaren gedaan en dat is heel goed. Daar hebben we de euro niet voor nodig".

Daar komt dan nog eens bij - je zou denken dat dit niet héél onbelangrijk is, vindt u niet meneer Bolkestein? - dat zo'n regeling wél kan rekenen op de steun van de 'Europese' burger.
Laten we hopen dat meer prominente VVD'ers in Bolkesteins voetsporen treden en het kabinet óók oproepen om afscheid te nemen van de euro. Rutte en Dijsselbloem zullen daar ongetwijfeld geen gehoor aan geven, maar hé, het zorgt in ieder geval voor vermaak én het geeft de eurosceptische beweging meer geloofwaardigheid. Daar varen we allemaal wel bij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten