Europese subsidies voor 'topvrouwen' zijn knettergek

Geen categorieaug 08 2013, 15:15
De Europese Unie strooit met geld. Hier een ongebruikt vliegveldje, daar een waardeloze geluidswal en de universiteit van Groningen krijgt miljoenen om meer vrouwelijke hoogleraren aan te stellen. Welkom in 2013.
Ik heb erg weinig met dwang en quota en het inperken van keuzevrijheden. De EU is inmiddels kampioen onzinnige regeltjes maken, onmogelijke quota's opleggen aan boeren, vissers, bedrijven, overheden, noem maar op, en absoluut koploper in het geven van miljoenen aan flutsubsidies. U wil een voorbeeld van zo'n quotum? Neem deze:

Het plan van de Europees Commissaris voor Justitie, Grondrechten en Burgerschap, Viviane Reding, om een quotum in te voeren voor vrouwelijke directieleden, “loopt vast” en riskeert “in de ijskast te worden gezet”, schrijft La Vanguardia. De lidstaten zouden geen overeenstemming kunnen bereiken. Het plan betreft een richtlijn voor een 40%-quotum voor vrouwen in raden van bestuur van Europese bedrijven. Vandaag de dag is slechts 13,7% vrouw.

Onderschatten
Nederland staat achter de plannen van Reding. Het kabinet VVD-PvdA vindt blijkbaar ook dat vrouwen niet mans genoeg zijn om op eigen kracht hogerop te komen en een handje geholpen moeten worden. De VVD als voorstander van quota, wat is er gebeurd? Over het onderschatten (en misschien zelfs wel inferieur achten) van de vrouw gesproken! Gelukkig liggen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk momenteel dwars, mogen ze dat nog maar lang blijven!
Neemt niet weg dat mevrouw Reding het niet opgeeft. Volgens haar draait Duitsland na de verkiezingen in september mogelijk bij en kan zij de Europese burger over een poosje verblijden met een schitterend gebod vanuit Brussel. Vrouwen in Nederland, die dolgraag naar de top willen, maar daarin hopeloos mislukken, houd moed! Er is nog hoop! De Europese Unie zal als reddende engel de bedrijven verplichten jullie een directieplaats te geven.
Bemoeizucht
Als ik vrouw was, zou ik hartelijk bedanken voor die bemoeizucht vanuit Brussel. Als vrouwen in Nederland een directieplaats willen, kunnen ze die heus zelf wel bemachtigen. Veel vrouwen in Nederland willen dat echter niet, die maken andere keuzes en daar moet de EU zich helemaal niet druk over maken. Dat is nou de vrijheid van de vrouw. Met vrijheden heeft de EU echter niet zoveel. Mevrouw Reding en de VVD-PvdA bewindslieden weten veel beter wat goed voor ons is.
Dat quotum mag er dan voorlopig niet komen, de EU probeert via andere wegen haar doel toch te bereiken. Onder het mom van: 'het is toch maar geld van hardwerkende burgers in crisis' worden miljoenen euro's uitgetrokken voor de meest knettergekke subsidies. De universiteit in Groningen, bijvoorbeeld, krijgt 6,6 miljoen (!) euro subsidie om te zorgen voor meer vrouwelijke hoogleraren.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgt Europese subsidie om haar omstreden beleid om meer vrouwelijke hoogleraren aan te stellen, uit te breiden. Dat schrijft dagblad Trouw. De Europese Unie draagt 6,6 miljoen euro bij aan een beurzenprogramma waarmee in 2014 tien buitenlandse onderzoeksters benoemd kunnen worden.

Mannetje
Wat is dat toch met vrouwen? Zijn die echt zo hardleers dat er miljoenen aan te pas moet komen om ze naar de top te jagen? Als ik over twee jaar een vrouwelijke hoogleraar uit Groningen tegenkom, denk ik: "Die is niet hoogleraar geworden vanwege haar capaciteiten, maar vanwege een quotum en miljoenen euro's aan subsidie."
Misschien is mijn beeld van vrouwen veel te positief. Maar ik geloof echt dat vrouwen prima zelf kunnen beslissen of ze een topfunctie willen of niet. Daar hebben ze de EU niet bij nodig. Ik geloof ook dat vrouwen die én hoger op willen komen, én daarvoor de capaciteiten bezitten (héél belangrijk) dat prima kunnen realiseren. Daar hebben zij helemaal geen EU-quota voor nodig. Ook geen miljoenensubsidies van onze zuurverdiende centjes trouwens. De EU moet eens stoppen vrouwen te behandelen als kleuters die een duwtje in de rug nodig hebben.
Vrouwen staan zelf hun mannetje wel.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten