Uw belastinggeld gaat naar 'laatste dictator van Europa'

Geen categorieokt 21 2013, 9:00
Alexander Loekasjenko is dol op de EU.
Vraagt u zich weleens af hoe het toch kan dat een man als Alexander Loekasjenko aan de macht kan blijven in Wit-Rusland? Natuurlijk, hij heeft een behoorlijk effectieve binnenlandse inlichtingendienst, maar er moet meer aan de hand zijn. Heel Europa moderniseert en democratiseert namelijk, behalve dat kleine vlekje waar hij het voor het zeggen heeft.
Het antwoord is - hoe kan het ook anders - dat hij flinke steun krijgt van andere regimes, zoals dat van Rusland. Hij en Vladimir Poetin kunnen bijvoorbeeld prima met elkaar opschieten. Rusland heeft dan ook flink wat geld geleend aan de kleine buur die pas sinds 1991 onafhankelijk is.
Zoiets verwacht je natuurlijk ook van Poetin. De Russische president zegt totalitairisme 'ineffectief' te vinden, maar authoritair is hij zeker wél. Hij zal zich dus op zekere hoogte herkennen in Loekasjenko.
Daar komt bij dat het Poetin sinds jaar en dag niet uitmaakt hoe een buitenlandse leider zich gedraagt, zolang hij zich maar laat gebruiken als vazal van Rusland. Normen en waarden, verheven idealen en principes, komen er niet aan te pas bij zijn buitenlands beleid.
Aan de andere kant laat de Europese Unie zich er op voorstaan dat zij de mensenrechten altijd verdedigt en totalitaire regimes niet accepteert. Het buitenlands beleid van de Unie is zogenaamd niet gebaseerd op het verdedigen van de eigen belangen, maar op mooie principes die zogenaamd universeel zijn.
Dat klinkt in theorie heel leuk en aardig, maar ik vraag me wel af of Herman van Rompuy even kan uitleggen hoe dit dan heeft kunnen gebeuren:

Europese hulpfondsen die waren bestemd voor de allerarmsten, zijn besteed aan de training en het materieel van de politie in Wit-Rusland. Het geld was afkomstig uit het EuropeAid-programma van de EU. Dat meldt de Britse krant The Sunday Telegraph. Toch heeft het land vorig jaar bijna 38 miljoen euro van EuropeAid gekregen, waaronder miljoenen om de grenzen in het Westen te versterken.

De Europese Commissie zegt dat het gebruikt wordt om "mensenhandel en drugsverkeer naar de EU te voorkomen," maar dat is natuurlijk je reinste onzin. Zoals de Wit-Russische oppositie uitlegt wordt het alleen tegenstanders van het regime moeilijk gemaakt om naar het buitenland te vluchten.
Europa betaalt dus mee aan de onderdrukking van het Wit-Russische volk. En waar haalt Brussel dat geld vandaan? Juist, bij u en mij: de 'Europese' belastingbetalers.
Kunnen Nederlandse leden van het Europese Parlement de EC hier even over ondervragen? Of zijn ze te druk met het bezoeker van allerhande cocktailparties?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten