Klik hier als u meer wilt lezen over ons privacybeleid en gebruik van cookies.

(Niet meer tonen)

Pensioenfonds had politieke motieven voor boycot Israëlische banken

Geplaatst door Frank Verhoef op 14 januari, 2014 - 14:00

Het is een onderdeel van de 'boycott, divestment & sanctions'-campagne tegen de Joodse staat.

De anti-Israëlische BDS-beweging (BDS staat voor 'boycott, divestment & sanctions'), die het liefst stiekem op de achtergrond werkt en intussen zieltjes voor zich probeert te winnen in het wereldje van de media en de politiek, krijgt steeds meer invloed in Nederland. Nu blijkt dat die club in feite achter het besluit zat van pensioenfonds PGGM om zich terug te trekken uit de samenwerking met maar liefst vijf Israëlische banken.

Yup, de BDS-beweging heeft het eigenhandig voor elkaar gekregen dat PGGM is gestopt met de investeringen in Israël. Linkse Israël-hatende NGO's als Cordaid, ICCO, IKV PaxChristie en vele andere hebben continu gelobbyd bij onder andere Pensioenfonds Zorg en Welzijn, waarvan de fondsen worden gemanaged door, jawel, PGGM. Ik citeer Peter Borgdorff, de directeur van PFZW maar even, die in zijn blog schrijft over het besluit van PGGM om zich terug te trekken:

Wij worden al een aantal jaren op dit onderwerp aangesproken door organisaties zoals Cordaid, ICCO, IKV PaxChristi, Oxfam-Novib, Werkgroep Keerpunt en het Nederlands Palestina Komite. Voor een aantal van deze partijen verzorgen we toevallig ook de pensioenen. De kritiek is steeds dat wij niet zouden moeten beleggen in bedrijven die actief zijn in de Palestijnse bezette gebieden. Die kritiek trekken wij ons aan, omdat één van de inspiratiebronnen van ons beleid voor verantwoord beleggen bestaat uit het internationale recht. En buiten Israël is vrijwel iedereen in de wereld het erover eens dat de politiek van het bouwen van Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied, niet voldoet aan dat internationale recht.

Borgdorff van PFZW geeft dus toe dat zijn fonds al jaren door gansch linksdraaiend Nederland wordt belobbyd om te stoppen met investeringen en samenwerkingen met Joden in de "bezette" gebieden. Sterker nog, ze zijn door de knieën gegaan voor de eisen van bedenkelijke linkse NGO's die geen ander doel voor ogen hebben dan het afstraffen van de Joodse staat Israël.

Het investeringsbeleid van het pensioenfonds is veranderd door de kritiek die ze hebben gekregen vanuit anti-Israëlische hoek, zoals Borgdorff openlijk toegeeft. Slappe knieën? Ja, plus een gebrek aan ruggengraat. Man, man, man. Het is toch doodeng dat linkse NGO's als een Cordaid, een IKV PaxChristie en een Oxfam-Novib op deze manier bepalen wat Nederlandse bedrijven wel en niet in Israël doen?

H/t NGO Monitor (pdf).

Volg Frank Verhoef op Twitter.

Reacties

Henk op 14 januari, 2014 - 14:29

Gedwongen winkelnering

Ik zou mijn centjes niet graag toevertrouwen aan iemand als Peter Borgdorff. Borgdorff: "Eén van de inspiratiebronnen van ons beleid voor verantwoord beleggen bestaat uit het internationale recht". Als mijn beleggingsadviseur dit zou zeggen, zou ik hem direct ontslaan. Verantwoord beleggen is in mijn optiek een zo hoog mogelijk rendement tegen beheersbare risico's. Gelukkig ben ik mijn eigen beleggingsadviseur. Hier wreekt zich weer de gedwongen winkelnering bij pensioenfondsen, waardoor de pensioengerechtigde overgeleverd is aan idioten als Borgdorff.   

cmsuijkerbuijk op 14 januari, 2014 - 14:30

Vuilakken

Wát een Godvergeten vuilakken zijn het toch ook hé! Zó ontzettend selectief in hun doel en onrechtvaardig. Een reden temeer, om geen rooie rotcent nog te doneren aan deze zogenaamde goede doelen clubs. En al helemaal schandelijk voor het IKV en PaxChristie als Christelijke organisaties.

Mijn maag draait om van dit soort hypokrieten!

Bob Fleumer op 14 januari, 2014 - 14:31

Schip van staat

Het Nederlandse schip van staat is aan rot onderhevig en niet zo'n beetje ook.

Het linkse gif sijpelt maar door en het erge is dat wanneer zij hun doelen bereikt hebben zij het eerste het loodje leggen want de islam is niet geporteerd van linkse mensen, echter zij zijn te stom om dat in te zien, zie elders in de wereld. En links financiert dit alles met geld van anderen want zelf willen ze niets inleveren.

De partij heet niet voor niets" Pak van den Ander" .

De hele beweging kun je in twee woorden samenvatten; Links=Laf.

D. G. Neree op 14 januari, 2014 - 14:48

Hoed u voor het zuurdesem van

Hoed u voor het zuurdesem van de linkse Farizeeërs, dat de hele maatschappij heeft doordrenkt en vergiftigd.

Two Ravens Black Kettle op 14 januari, 2014 - 15:20

Kan de naam PaxChristie niet

Kan de naam PaxChristie niet vervangen worden door Pax Islam. En het IKV in IKHJ het InterKerkelijkHaatberaad jegens Joden. Beide 'samenwerkende' organisaties zijn -helaas voor hen- een paar decennia te laat opgericht. (oeps liet ik hier een Godwin, het favoriete stijlfiguur van 'Moreel Voortreffelijk NL' ?) 

En waarom sponsert de Staat nog steeds de antisemitische OxfamNovib voor vele miljarden per jaar ?

Jos op 14 januari, 2014 - 15:38

ontmoedigingsbeleid = boycot

Lees ik net ook nog dat het formele kabinetsbeleid "ontmoedigingsbeleid" is; NL'se bedrijven worden ontmoedigd om zaken te doen die al of niet rechtstreeks ten dienste zijn van de zgn. bezette gebieden. Het lijkt mij dat het kabinet dus formeel 'boycot' aanmoedigt (het is een iets andere formulering maar de uitwerking ervan is hetzelfde). Dus als het kabinet, zoals Timmermans eerder nog deed, volhoudt dat bedrijven zelf gaan over hun investeringen, dan is dat misschien formeel wel juist, maar tja, er is"ontmoedigingsbeleid".

Zit je dan, als pensioenpremiebetaler, verplicht aangesloten bij PGGM, terwijl je eigenlijk helemaal niet wilt meedoen aan zo'n boycot. En je ook al geen heil ziet in dubieuze clubjes als IKV, ICCO of Oxfam of noem ze maar op. Ben je dus verplicht om daar toch onderdeel van te zijn. Nog een reden om de keuze voor 'jouw' pensioenfonds vrij te maken.

P.S. op 14 januari, 2014 - 15:47

Nee, het pensioenfonds had

Nee, het pensioenfonds had financiele motieven om Israel te boycotten, namelijk de druk van "klanten". Maar het is te gek voor woorden dat bedrijven, waarvan je verplicht klant bent voor jou gaat bepalen wat je mening is. Terwijl je ook nog tegen wil en dank sponsor bent van die "klanten". Hier zou de politiek moeten ingrijpen. Dan heb je tenminste nog iets aan een overheid.

baksteen op 14 januari, 2014 - 15:54

Ik ga maar eens een kaartje

Ik ga maar eens een kaartje sturen aan de Israelische ambassade in den Haag, die moeten toch helemaal doodziek worden van het gekonkel van Timmermans en het zwaar bashen van Sharon tijdens zijn begrafenis op de staatsomroep.

Het is om over je nek te gaan, je gaat je bijna schamen dat je Nederlander bent.

Heb wel eens een  OxfamNovib colporteur aan de deur gehad, wat agressief ventje.

sprx op 14 januari, 2014 - 16:36

Indien eaa tenkoste gaat van het rendement

Dan worden hier de pensioenen in gevaar gebracht.
Als belanghebbende kun je een klacht indienen bij de toezichthouder DNB.

François op 14 januari, 2014 - 17:49

Ruttekabinet "reinforces anti-Semitism"

Nu de BDS-pushers ICCO en Oxfam genoemd worden, even dit, mede over de marxist TImmrmans, uit een artikel van het Gatestone Institute met de titel "Dutch Government Fueling Anti-Semitic Feelings":

"Frans Timmermans, the new Dutch Foreign Minister, is a supporter of the BDS movement against only Israel. (…) Timmermans' BDS propaganda, however, also reinforces anti-Semitism in the Netherlands. (…) Allowing Dutch taxpayers' money to flow once again to websites such as the Electronic Intifada, which propagate anti-Semitism, would be a clear indication not only of the Dutch government's unwillingness to fight anti-Semitism, but of its willingness to support it."

Zo schandelijk is het.

* Zowel ICCO [ex voorzitter Doekle Terpstra, CDA] als Oxfam [voorzitter Joris Voorhoeve, VVD66] zijn medeoprichters van het World Social Forum, de jaarlijkse jamboree van radicale linksextremisten en ditto antisemieten, waar Chavez werd toegejuigd toen hij er riep: "Socialism or Death!" Op het WSF werd in aanwezigheid van o.a. ICCO, Oxfam, AbvaKabo-FNV en de Electronic Intifada, in 2005 de BDS ingeluid: "In 2005 the Occupied Palestine and Syrian Golan Heights Advocacy Initiative (OPGAI) presented a call for boycott, divestment and sanctions (BDS) against Israel to the 5th World Social Forum in Porto Alegre, Brazil."

Een ware linkse beerput dus, en allemaal gefinancierd door de belastingbetaler. Hoog tijd de subsidiekraan definitief dicht te draaien, het uitgespaarde geld terug te geven aan de burger, en het duo Timmermans-Ploumen de laan uit te sturen.

LantR.fant op 14 januari, 2014 - 17:58

PGGM, hierna te noemen:

Rost van Tonningen-pensioenfonds

louis-portugal op 14 januari, 2014 - 18:31

Laat ze maar beleggen in die

Laat ze maar beleggen in die mooie linkse projecten en raken ze hopelijk hun hele geld kwijt.

Liefhebber op 14 januari, 2014 - 23:14

Gemoedsbezwaarden

Je zal als weldenkend mens toch verplicht zijn je pensioen onder te brengen bij een anti-semitisch pensioenfonds als PGGM. Het is de hoogste tijd om weer een wet gewetensbezwaren in het leven te roepen of de regeling gemoedsbezwaarden zou uitgebreid moeten worden met een clausule ten aanzien van de dwang zich aan te sluiten bij een immorele pensioenfonds.

peterdeRuyter op 14 januari, 2014 - 23:53

Ik heb,omdat ik in dit

Ik heb,omdat ik in dit abjecte Fonds zit,die Borgdorff eens een ongezouten brief gestuurd, toen ik een maandblad kreeg van dit Fonds, waarin die dweil Borgdorff zat te slijmen met dat schoffie Ali B, en hem als voorbeeld stelde aan de autochtoon voor de zorg en liefde voor de moeder,die in de kringen van die Ali B. volgens het propaganda artikel, verhevener is dan bij die gore autochtonen- wel de hoofdmoot van de clienten van die Borgdorff.

.Ik heb Borgdorff gezegd,dat hij bij de leden niet moet aankomen met dat multi culti policolor  politiek correcte gezever en dat het Fonds zich politiek neutraal dient op te stellen. Hij is daar primair verantwoordelijk voor. Natuurlijk is het een PvdA of links correct sujet en de vraag is,hoe dit soort nietsnutten en slijmballen op deze gerieflijke plekken terechtkomen. Net zo erg,nog erger misschien als het politieke circuit,want hun zakken worden prima gevuld en je hebt er totaal geen greep op. Ik veeg m'n voeten aan dit soort af.

Likoed Nederland op 15 januari, 2014 - 00:51

een Joden, geen boyot.

Maar de bezetting van Tibet is geen enkel probeem voor links. PGGM belegt dus rustig door in Chinese banken die de bezetting van Tibet financieren. Van Cyprus door Turkije enz.

Voor links geen Joden, geen boyot.

philippine op 15 januari, 2014 - 01:26

Het pensioenfonds had

Het pensioenfonds had geïnvesteerd in een windmolenpark in Mexico. En dat is failliet gegaan.

Richard de II2 op 15 januari, 2014 - 09:45

Wij gingen vroeger naar

Wij gingen vroeger naar dezelfde kerk als die Peter Borgdorff. Spijtig verhaal, hij moet zich schamen.

Mar op 15 januari, 2014 - 10:09

verklaren

@Likoed Nederland

Hoe verklaart u dit dan?

"In de beleggingsportefeuille van PGGM zit nu voor meer dan zestig
miljoen euro aan belegd vermogen in enkele tientallen Israëlische
ondernemingen."

https://www.pggm.nl/wat-vinden-we/Paginas/Vragen-en-antwoorden-rond-uits...

© 2009 - heden Dagelijkse Standaard. Alle rechten voorbehouden.