Nederland moet gewoon zaken doen met Israël

Geen categoriefeb 08 2014, 15:15
Israël is een baken van licht in een verder duister Midden-Oosten en minister Frans Timmermans moet niet doen alsof dat niet zo is.
Er hangt een sfeer van een boycot rond Israël en het Nederlandse kabinet-Rutte II is een van de aanjagers van die sfeer. Verschillende Nederlandse bedrijven zijn gestopt met de samenwerking met Israël. Officieel niet wegens het ontmoedigingsbeleid van het kabinet, maar dat beleid van VVD en PvdA speelt natuurlijk wel een rol.
Vandaar dat de SGP, een van weinige echte vrienden van Israël in de Kamer, nu het kabinet oproept om te tonen dat zakendoen met Israël helemaal niet slecht is, maar juist vanzelfsprekend en legitiem. Ik citeer het RD van vandaag:

Daar gaat de SGP woensdag op aandringen in een debat met minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) over zijn reis in december vorig jaar naar Israël en de Palestijnse gebieden.

De partij vindt dat er door het ontmoedigingsbeleid van het kabinet een kritische en schimmige sfeer is gecreëerd rond het aanknopen van contacten met Israëlische bedrijven. Diverse Neder­landse ondernemingen, waaronder Royal HaskoningDHV, Vitens en PGGM, hebben zich recent teruggetrokken uit Israël.

Natuurlijk, de betwiste gebieden in Israël zijn een heikel punt in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Alleen zij kunnen samen aan een oplossing werken. Het is niet aan Nederland om Nederlandse bedrijven te ontmoedigen daar te gaan samenwerken met Israëlische bedrijven. Niet alleen onze Nederlandse bedrijven hebben er profijt van als ze daar gaan samenwerken, maar Israëlische bedrijven ook, net als de Palestijnen die in die gebieden werken. Een klassieke win-winsituatie dus.
Minister Timmermans moet stoppen met zijn ideologische anti-Israël-achtige gedram. Nederland is een klassiek handelsland, en daarom zouden bedrijven, zoals de SGP ook wil, juist moeten worden aangemoedigd om samen te werken met Israël. Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten. Daar wil je toch juist mee samenwerken? Ik zou het wel weten, als ik een bedrijf zou hebben. Maar, nogmaals, dan moet de ideologisch gedreven Timmermans de boel niet gaan saboteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten