'In gold we trust'

Geen categorieapr 21 2014, 14:00
Er lijkt roet in het eten te komen voor de beoogde fusie tussen 's werelds grootste goudproducenten, Barrick en Newmont.
Dit meldde Bloomberg gisterochtend. Het Amerikaanse Newmont en haar Australische branchegenoot Barrick voeren al geruime tijd fusiebesprekingen. Het zou dan gaan om een volledige non-cash aandelenfusie ter waarde van $ 30 miljard dollar. Afgelopen vrijdag kwam er echter een kink in de kabel, omdat met het niet eens kon worden over een aantal zaken. Maar volgens Bloomberg zouden die meningsverschillen niet onoplosbaar zijn:

"Talks to merge the world’s largest gold mining companies, Barrick Gold Corp. (ABX) and Newmont Mining Corp. (NEM), broke down April 18 amid minor disagreements that leave open the possibility that a deal could be revived, two people with knowledge of the matter said."

De meningsverschillen zouden gaan over welke mijnen in Australië en Nieuw Zeeland in een apart bedrijf (een zogenaamde 'spin-off') zouden worden ondergebracht. Het voornaamste doel van de fusie is om kostenbesparingen te realiseren en daarnaast om de toch al aanzienlijke gezamenlijke Noord-Amerikaanse (en Australische) activiteiten van beide bedrijven samen te voegen. Ook zouden er enkele internationale mijnen worden ondergebracht in een apart op te richten gezamenlijk bedrijf (spin-off). Bloomberg:

"The merger plan hit a snag only when Barrick and Newmont failed to come to a complete agreement on which mines to include in the spinoff, the people said. Unable to finalize a deal before a self-imposed deadline tomorrow, the companies instead agreed to call off the plan for now, they said."

De goudprijs is afgelopen jaar flink gedaald, na een forse stijging in de jaren daarvoor. Die dalende goudprijs vormde dan ook de belangrijkste reden voor de fusiebesprekingen, aangezien er met de fusie aanzienlijke kostenbesparingen doorgevoerd zouden kunnen worden. Partijen schatten deze kostenbesparingen in op ruim 1 miljard US-dollar per jaar.
Een eventuele fusie tussen Barrick en Newmont zou een bedrijf opleveren met een gezamenlijke marktkapitalisatie van $33 miljard en een productiecapaciteit van 12 miljoen ounce per jaar. Daarmee zouden ze drie keer zoveel produceren als AngloGold Ashanti, de derde goudproducent van de wereld. De fusie zou de grootste fusie zijn ooit zijn in de goudsector.
Het ligt voor de hand dat de besturen van beide ondernemingen een deal willen hebben voordat de jaarvergaderingen beginnen. Voor de Amerikanen staat die gepland voor overmorgen, de Aussies komen eind deze maand bijeen. Naar verluidt zouden de ceo's van beide ondernemingen het 'in principe' eens zijn over de deal. Wat dat betreft is de naam van de Amerikaanse ceo is wel erg toepasselijk: Goldberg.
Als de fusie doorgaat betekent dat een wereldwijd opererende goudproducent met vestigingen in diverse landen: Barrick exploiteert mijnen in Argentinië, Chili, Canada, Australië, de Dominicaanse Republiek, Papua Nieuw Guinea, Peru, de V.S. en Zambia. Het bedrijf heeft daarnaast een belang van 64 procent in African Barrick Gold Plc, een Tanzaniaanse producent en een mijn in Saudi Arabië. Newmont zit in de V.S., Australië, Peru, Indonesië, Ghana, Nieuw Zeeland en Mexico.
Diverse goudproducenten verwachten dat de goudprijs dit jaar weer aantrekt. Dat is koffiedik kijken, temeer daar recent weer een grote goudvondst is gedaan in Canada die het aanbod sterk zal vergroten. Niettemin blijft de vraag naar goud onverminderd hoog, vooral uit Rusland en China.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten