Onervaren politici zijn een plaag in Nederland

Geen categoriejun 21 2014, 12:45
Op TPO kaart Chris Aalberts aan dat D66 Amsterdam een zeer onervaren wethouder in de arm heeft genomen. Ernstig, maar nog ernstiger is dat het probleem breder is dan alleen ene Simone Kukenheim in Amsterdam.
De vaste PVV-blogger van TPO heeft in z'n meest recente epistel een uitstapje gemaakt naar D66. Hij neemt de partij op de korrel, omdat ze de zeer onervaren Simone Kukenheim naar voren schuiven als wethouder in Amsterdam. Aalberts:

Simone zat ook [bij de D66-stagaires tussen 2003-2006]. Ze ging niet meer weg. Ze werd fractiemedewerker, schoof door naar een onbelangrijk wethouderschap in het Amsterdamse stadsdeel Zuid en is nu wethouder van Amsterdam. Ze heeft buiten D66 nooit een gewone baan gehad. Vinden we echt dat zo iemand gekwalificeerd is voor het wethouderschap van de grootste gemeente van Nederland?

Stel dat we een prijsvraag uitschrijven. Welke politicus zonder substantiële werkervaring was een succes? Ik kan geen voorbeelden noemen. Ik ken alleen de verhalen van ambtenaren die niet voor dit soort bestuurders willen werken omdat ze ervaring en leiderschapskwaliteiten missen. Ik heb ook nog nooit een burger ontmoet die blij werd van die soort wethouders.

Chris Aalberts stelt in z'n artikel terecht "Ik zeg niet dat Kukenheim niets kan en ik zou zeker geen betere wethouder zijn. Maar wat maakt haar geschikt? Onbegrijpelijk dat niemand die vraag stelt, nog erger dat niemand hem beantwoordt." Maar nóg terechter zou de vraag zijn hoe wij onze politieke cultuur hebben laten verslonsen dat niet alleen Kukenheim, maar een hele batterij aan onervaren en werkervaringsloze mensen de bestuurderskaste hebben laten betreden.
Een aantal voorbeeldjes uit de actuele Haagse politiek: bij de PvdA heb je Martijn van Dam (Kamerlid) en Sharon Dijksma (staatssecretaris). Beide personen werden direct na hun studie onderdeel van het politieke discours en hebben nooit enige relevante werkervaring opgedaan. Hun wereld is de PvdA, en de PvdA is hun wereld. Nog bonter maakt Farshad Bashir van de SP het. Hij werd op z'n achttiende Kamerlid, nadat hij alleen de middelbare school had doorlopen en zelfs nog geen dag had gestudeerd.
En bij de SP kunnen ze er ook wat van op gemeentelijk niveau. In Oss werd Lilian Marijnissen (inderdaad, de dochter van) verkozen tot raadslid terwijl zij zelfs de middelbare school nog niet had afgerond en nog niet eens meerderjarig was. Maar vlak ook D66 niet uit, die in veel gemeenteraden de fracties veelal bevolkt met studenten. Vaak ronden deze hun studies af tijdens hun ambtstermijn, breken deze voortijdig af en gaan dan ergens anders wonen en werken. Hart voor de stad? Nee, alleen een leuk bijbaantje naast de studie dat leuk staat op de CV, en zodra het papiertje binnen is zeggen ze tabée.
In het Verenigd Koninkrijk hebben ze Nigel Farage, die over dit probleem al de klok geluid heeft en links en rechts citaten nalaat over de huidige, Engelse politieke klasse "who are a bunch of college kids who went straight from Oxbridge into research offices, and frankly have not really done a day’s work in their lives."
Tijd dat in Nederland dit probleem ook aangekaart wordt. Wie wil de Nederlandse klokkenluider worden?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten