Windenergie Fryslân – kandidaten PvdA diskwalificeren zich

Geen categoriesep 30 2014, 16:30
PvdA Friesland zetbaas van Den Haag. Een gastbijdrage van Pieter Lukkes.
In de Leeuwarder Courant van 24 september 2014 beschrijft Atze Jan de Vries hoe de drie kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de PvdA willen omgaan met windenergie. Die aandacht is hard nodig want de bevolking van Fryslân zal de komende jaren worden verscheurd door onenigheid en trammelant als gevolg van de ons opgedrongen windparken. Goede bestuurders pakken deze problemen aan door te vragen waarom die turbines hier zo nodig moeten komen.
Wat is precies het “groot maatschappelijk nut “ dat er door propagandisten aan wordt toegeschreven? Hoe staat het met de balans van maatschappelijke voor– en nadelen?
De drie lijsttrekkerskandidaten slaan deze fase over door op voorhand te accepteren dat de provincie zal worden vergeven van turbines. Zij vragen zich slechts af hoe ze de daaruit voortkomende ellende over de provincie uit kunnen smeren. Daarmee diskwalificeren zij zichzelf als toekomstige bestuurders.
Zij moeten zich rehabiliteren door bij het begin te beginnen. Dat begin bestaat uit een grondige analyse van het nut en de noodzaak van windenergie in deze provincie. Pas daarna kunnen ze besluiten of ze de turbines in deze provincie willen accepteren. Als blijkt dat die turbines de pest voor de provincie zullen zijn dan moeten zij dwars voor de snode plannen gaan liggen. Ongeacht van wie die plannen afkomstig zijn en door wie ze worden gepropageerd. Zelfs als dat de eigen PvdA betreft. Welke partij overigens in de verste verte niet het nut, laat staan de noodzaak, van windenergie in dit land kan aantonen.
Dat blijkt zonneklaar uit een schrijven dat ik op 20 juni 2014 van die partij ontving. Laat het voor de kandidaten een troost zijn dat ook de andere politieke partijen en het ministerie van EZ geen houdbare argumenten hebben voor de windenergieplannen. In plaats daarvan probeert men ze ons met politieke fabels door de strot te drukken.
Als de lijsttrekkerskandidaten echt iets voor deze provincie willen betekenen dan moeten zij zich los maken van deze bedrieglijke manier van doen. Als ze dat doen dan zullen ze ontdekken dat windenergie volstrekt overbodig en bovendien contraproductief is. Elke turbine erbij is er één teveel. Verder zal blijken dat het windenergieprogramma een aanslag zal plegen op de portemonnee van onze huishoudens van minstens €500 per jaar. En dat 15 jaar lang. Daarmee zal het de grootste verspilling van gemeenschapsgeld aller tijden zijn.
Zo mogelijk nog erger is dat de windparken een in de geschiedenis van dit land nog nooit vertoonde vernietiging van onze mooiste open landschappen zullen veroorzaken. Natuurlijk: er zal een flink aantal windsubsidiemiljonairs bij komen; dat wel! Tekenen onze kandidaat-lijsttrekkers voor dit scenario of durven zij daadwerkelijk op te komen voor de belangen van deze provincie?
Aldus Pieter Lukkes (em. hoogleraar geografie).
Dit artikel stond afgedrukt in de Leeuwarder Courant van maandag 29 september 2014.
Wat in Friesland gebeurt, gebeurt natuurlijk ook elders in ons land. En het gaat helaas niet alleen om de PvdA. Het wordt tijd voor een andere, frisse wind.
Voor mijn eerdere DDS–-bijdragen zie hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten