De hypocrisie van de anti-Zwarte Pietbrigade

Geen categorieokt 09 2014, 8:00
PowNews gaat op bezoek bij de Surinaamse gemeenschap, en achterhaalt dat men helemaal niet zo consequent is over het afschaffen van Zwarte Piet.
Terwijl inmiddels 's lands grootste supermarkt ook zwicht voor de anti-Zwarte Pietenterreur heeft PowNed een briljante actie op touw gezet: middels een simpele aantonen dat de Nederlandse reactie op al het gezeur en het gezever van de met roet beslagen kindervriend niks te maken heeft met racisme, maar gewoon met een oprechte poging een traditie in ere te houden.
Het recept was simpel: men neme een cultureel stokpaardje van de Surinaamse gemeenschap wat door hen als vrijwel heilig wordt beschouwd. In dit geval is dat het Kwakoe-festival; een jaarlijkse wekendurende festiviteit in de Bijlmer met Surinaams eten, Surinaamse muziek en Surinaamse dans. Het is een gemoedelijke boel, waar niemand zich aan ergert.
En volgens verzint PowNed dat er geklaagd zou worden over dit festival, omdat een enkeling aanstoot zou nemen aan het feit dat het allemaal wel érg lang duurt (elke Kwakoe duurt meerdere weken). Geopperd zou daarom worden, om dit festival wat in te perken.
De reacties op dit plan zijn ronduit hilarisch. "Niet acceptabel," zegt een vlotte Surinamer met een iPhone. "Belachelijk, puur absurd," aldus een tweede. Deze omstander voegt daar ook nog aan toe: "Het is iets wat er al was, en het bestaat nog steeds. Het moet ook gewoon zo blijven." De toon van sommige ondervraagden kreeg soms een hysterisch tintje "Handjes af van onze zes weken Kwakoe-festival!", terwijl anderen juist weer meer analytisch naar de situatie kijken: "Tradities, daar kap je niet zomaar mee."
En zo kabbelt het voort; alle ondervraagden hebben zo hun eigen manier van communiceren, maar men is eensgezind: Kwakoe is een belangrijke en mooie traditie. Er is een kleine minderheid die aan het zeuren is om aanstellerige redenen, maar dat betekent niet dat we die hun zin moeten geven. Het festival zoals het in z'n huidige vorm is, moet onaangepast blijven.
Oplettenden die de PowNews-aflevering kijken snappen dan al waar het naartoe gaat: geldt dat dan ook voor Zwarte Piet?
Maar nee. De Surinaamse dame aan het einde van het filmpje ziet geen overeenkomsten met het Kwakoe-festival. De rest van Nederland hopelijk wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten