Volkskrant speculeert over einde kabinet

Geen categorieokt 03 2014, 13:00
Nu wordt het interessant.
Het botert niet meer tussen Diederik Samsom en de PvdA-fractie. Het gaat zelfs zo slecht met Samsom dat zelfs de VVD bezorgd is over de instabiele positie waarin de driftkikker van de PvdA verkeert. Dat zegt een heleboel over de onderlinge verhoudingen en de toekomst van het kabinet van premier Rutte.
Volgens de Volkskrant is de coalitie aan het opbranden. In een artikel over de problemen in de PvdA-fractie schrijft de krant dat de eerste haarscheurtjes in het cement van de coalitie zichtbaar worden (dat lijkt me een eufemisme) sluit de krant af met de volgende conclusie, die wat mij betreft 100 procent klopt:

Op de achtergrond spelen de statenverkiezingen van maart een grote rol, wordt ook in de PvdA erkend. Als de PvdA dan niet veel zetels meer kan leveren in de Eerste Kamer, is ze per definitie een minder interessante coalitiepartner. Dan lonkt voor de VVD steeds nadrukkelijker het alternatief over rechts, met CDA en D66.

Verder vragen PvdA'ers zich donderdag vooral af wie toch de VVD'ers zijn die al die lelijke dingen zeggen in de pers. Het zijn taferelen die zich doorgaans alleen afspelen in een coalitie die aan het opbranden is. Taferelen ook die Samsom en Zijlstra twee jaar lang zo vakkundig buiten de deur wisten te houden.

Ik zeg het al heel lang hier op DDS: ik denk dat de coalitie volgend jaar wordt opgeblazen. Er zijn twee mogelijkheden en het is mij om het even op welke manier het gaat gebeuren. Of de PvdA knikkert begin volgend jaar Samsom eruit en installeert een nieuwe partijleider die de partij door de - voor de PvdA - ongelofelijk moeilijke Statenverkiezingen moet loodsen, of de PvdA doet dat niet en knikkert Samsom eruit ná die verkiezingen.
Andere mogelijkheden zijn er niet. De achterban van de PvdA is massaal weggelopen, hooggeplaatste PvdA'ers beginnen te klagen in de media en Samsom heeft zijn fractie totaal niet meer onder controle. Dat kan echt maar één ding betekenen: Samsom gaat zijn laatste maanden als fractievoorzitter in, het kabinet valt volgend jaar en nog voor de zomer gaan we naar de stembus. Klinkt als een uitstekend plan, niet?
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten