Door jarenlange bezuinigingen is leger niet klaar voor oorlog

Geen categoriefeb 11 2015, 13:00
Er moet onmiddellijk fors geïnvesteerd worden in Defensie.
Marc de Natris, voorzitter van de vereniging van marineofficieren (KVMO), maakt zich ernstig zorgen over de staat van de Nederlandse krijgsmacht. Dat doet hij al langer, maar het wordt in zijn ogen erg zorgwekkend nu de spanningen met Rusland oplopen en een mogelijke - kleinschalige - oorlog niet langer als 'ondenkbaar' wordt beschouwd.
"Zolang we niet alle eenheden hoeven in te zetten, is het probleem nog te verhullen'', zegt De Natris. ,,Maar we zien allemaal dat de situatie in de wereld verandert. Als we nu zouden worden geconfronteerd met een oorlogsdreiging, wat helaas niet langer ondenkbeeldig is, dan kunnen we lang niet alle eenheden inzetten. Daar zijn de tekorten veel te groot voor.''
Hij gaat verder:
"Door het gebrek aan goed materieel, zelfs brandstof, kan er vaak niet geoefend worden. Dat zorgt voor frustratie bij veel militairen, die zich niet kunnen ontwikkelen zoals ze zouden willen. Bovendien krijgen ze er al jaren geen cent bij. En daardoor is er een grote uitstroom van goed personeel. We kampen met een structurele brain drain die je niet kan opvangen door instroom van rekruten."
De idiote leiding van Defensie - want ja, dat zijn het. Die mensen begrijpen stuk voor stuk dat het leger kapot wordt gemaakt, maar hebben de moed niet om zich te verzetten tegen het destructieve kabinetsbeleid - zegt zich niet in dat beeld te herkennen, maar daar trapt geen weldenkend mens in. De krijgsmacht is de afgelopen jaren - en eigenlijk de afgelopen decennia - stelselmatig kapotgemaakt.
Het gevolg is niet alleen dat militairen massaal voor een baan buiten Defensie solliciteren (één op de vijf militairen deed dat vorig jaar!), maar ook dat er geen genoeg materiaal is, benzine, en ga zo maar door. Met andere woorden: Nederland kan zichzelf niet eens meer verdedigen. Nou waren we daar toch al niet buitengewoon goed in, maar er is toch wel een significant verschil tussen het in ieder geval proberen en je al van tevoren overgeven bij problemen. Dat laatst is het enige wat we kunnen doen als er nu iets gebeurt.
Gelukkig kan Europa gezamenlijk nog wel een vuist maken tegen Rusland, zeker als Amerika ons steunt, maar het is te triest voor woorden dat Nederland in zijn eentje niets meer voorstelt en niet eens in staat is om de grens bij, zeg, Groningen dicht te houden. Op het moment dat we er alleen voor komen te staan is het afgelopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten