Italië sluit geheime deal: wrede smokkelaars worden betaald om migranten tegen te houden

Geen categorieaug 31 2017, 11:00
West-Europa kan wel weer heel boos worden, maar wat verwacht je anders van Italië? Dat land kan de instroom al lang niet meer aan.
Het Vlaamse De Standaard bericht vandaag ademloos dat die vervelende, nietsontziende, arrogante en egoïstische rot-Italianen een geheime deal hebben gesloten met "wrede" mensensmokkelaars. Het doel van die deal? Zoveel mogelijk migranten tegenhouden.

Twee afgevaardigden van de Italiaanse geheime dienst zijn deze lente naar Sabratha in Libië afgereisd om te onderhandelen met mensensmokkelaars. Ze beloofden grof geld en ondersteuning in ruil voor het stoppen van migranten’, vertelt Samir. We spreken hem telefonisch vanuit het noordwesten van Libië en gebruiken een schuilnaam voor zijn veiligheid. Samir doet al zes jaar undercover onderzoek naar mensensmokkel in opdracht van een Europese lidstaat, zijn rapporten worden gerespecteerd door de Verenigde Naties. De geheime deal van de Italiaanse regering met de belangrijkste Libische smokkelbazen werd door vier goedgeïnformeerde bronnen bevestigd aan De Standaard.

Dan vraag je je natuurlijk af of het gewerkt heeft? Nou: dat kun je wel zeggen. Waar er vorig jaar augustus nog 21.294 nepvluchtelingen naar Italië kwamen waren dat er in augustus van dit jaar nog maar 3.000. Sterker nog, De Standaard moet toegeven dat het aantal immigranten sneller daalt dan na de veelbesproken deal met Turkije. Oh, en ja, dat heeft ook een positieve impact op het leven van migranten zelf. Zo zijn er de voorbije 22 dagen geen mensen verdronken op zee. Kortgeleden was dat heel anders.
De Italianen beweren publiekelijk dat er helemaal geen deal is gesloten en dat de Libische kustwacht er juist voor zorgt dat minder mensen naar Europa komen, maar volgens De Standaard is dat flauwekul:

Maar de daling begon al vroeger en de Libische kustwacht houdt minder mensen tegen dan twee maanden geleden. Migratie-experts zijn het erover eens dat de Italiaanse uitleg niet klopt. ‘Alle bronnen die ik ter plaatse heb gecontacteerd, bevestigen dat de smokkelaars van kant zijn veranderd in ruil voor Italiaans geld’, zegt migratie-expert Mattia Toaldo van de denktank ECFR. De rubberbootjes vertrekken gewoon niet meer.

De smokkelaars overleggen met elkaar op Facebook. Daar schrijven ze onder meer dat Italië hen verzocht heeft om een legertje op te zetten van "500 jagers" die er dus voor moeten zorgen dat immigranten niet meer op de boot naar Italië stappen. De kosten? Volgens de bronnen heeft Italië de smokkelaars 5 miljoen dollar betaald.
Dat is veel voor die smokkelaars, maar voor Italië is dat natuurlijk niets vergeleken met de kosten die het land maakt als er per maand 21.000 (nep-) vluchtelingen naar Europa komen.
Volgens De Standaard is de deal ethisch gezien niet je van het omdat de smokkelaars bekendstaan als "wreed." Zo zouden ze mensen onder meer folteren, vermoorden en verkrachten. Dat is natuurlijk inderdaad vreselijk -- en niemand die eraan twijfelt dat mensensmokkelaars het schuim der aarde zijn.
Maar wat kan Italië anders doen? De rest van Europa doet niets om ervoor te zorgen dat de instroom van nepasielzoekers afneemt. Niks. En dat terwijl Italië al diep in de problemen zit. Elke nepvluchtelingen die erbij komt brengt dat land een beetje dichter bij de afgrond. Als land kan je dat natuurlijk niet accepteren. Is de enige manier om die ramp af te wenden zaken doen met schimmige figuren? Jammer dan, het is niet anders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten