Amsterdam veegt 'politie-adviezen' Fatima Elatik onder het tapijt: bijna alle adviezen worden achtergehouden

Geen categorieokt 19 2017, 10:00
Ze verdiende er een kwart miljoen euro mee, maar de adviezen wordt niet publiekelijk gemaakt.
De politie Amsterdam doet bijzonder geheimzinnig over de 'adviezen' die Fatima Elatik gaf om discriminatie tegen te gaan en een 'diverser' (wat dat ook moge betekenen) beleid te promoten. De Telegraaf vroeg inzage in die adviezen via een WOB-procedure, maar in plaats van die krant zijn zin te geven gaf de politie allemaal documenten vrij waarin hele grote delen zwart waren gemaakt.

Zo schrijft Fatima Elatik ’na tendentieuze publicaties’ een communicatie-strategie voor de politie. De meeste adviezen zijn in de documenten zwart gemaakt. Ook aanbevelingen over diversiteit en discriminatie zijn door de politie onleesbaar gemaakt.

Raadslid Van Lammeren, van de Partij voor de Dieren, vindt die geheimzinnigheid terecht zorgwekkend. "Er moet een heel goede reden zijn om dingen niet openbaar te maken," zegt hij. "Je niet alles onder de mantel van geheimhouding achterhouden." Met andere woorden, er moet een veiligheidsreden zijn of iets dergelijks om deze informatie niet te delen. "Het zorgt voor slechte media voor de politie" is géén goed argument.
Natuurlijk weet iedereen dat het natuurlijk om het laatste draait. Als deze informatie -- Elatiks peperdure adviezen -- op straat belanden gaat heel Nederland vrijwel zeker los omdat ze óf nergens op slaan óf een enorm slecht effect (zouden) hebben op de politie. Daarom worden die adviezen achtergehouden. We mogen gewoon niet weten welke gekke ideeën Elatik had.
Natuurlijk zit er nu maar één ding op: er moet meer druk gezet worden op politie Amsterdam om openheid van zaken te geven. Elatik heeft minstens 250.000 euro verdiend met haar 'advieswerk.' Voor dat bedrag kunnen we toch echt wel transparantie eisen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten