snapshot3

Onderzoeker: de Randstad bepaalt de inhoud van het debat, maar de rest van Nederland heeft heel andere meningen

Geen categorienov 08 2017, 9:00
De Randstad vormt een land op zichzelf.
Het idee achter het hebben van een natiestaat is dat je één volk hebt, met één taal, én één cultuur. Dat volk zou samen in één land moeten leven -- op die manier kan iedereen zich thuisvoelen en is de kans op burgeroorlogen en dergelijke minimaal.
Hartstikke leuk, natuurlijk, maar je kunt je afvragen of Nederland nog wel een natiestaat is. Zoals onderzoeker Josse de Voogd concludeert lijkt er in Nederland namelijk sprake te zijn van twee totaal verschillende culturen: die van de Randstad en die van de rest van het land.

Van Zwarte Piet tot immigratie, globalisering en ’diversiteit’: de randstedelijke culturele elite bepaalt de inhoud van het debat. Die staat niet zelden haaks op de opvattingen van burgers elders in het land, constateert onderzoeker Josse de Voogd. „Waar je woont, kleurt hoe je naar de wereld kijkt.”

Een voorbeeld daarvan is, aldus De Voogd, de discussie over "diversiteit." Volgens De Voogd worden daarin "twee groepen tegenover elkaar gezet: autochtoon en allochtoon." "De gedachte is: allochtoon is slechter af dan autochtoon. Maar er bestaat ook een witte onderklasse. Die benadeel je als je allochtonen gaat voortrekken. Alleen is die witte onderklasse in een stad als Amsterdam nauwelijks meer zichtbaar. Dan is het logisch te denken: het probleem met laag opgeleide autochtonen is opgelost, nu gaan we de sociale achterstand van gekleurde mensen wegwerken."
Alleen is er dus een probleem: in andere steden buiten de Randstad bestaat die blanke onderklasse nog wél. Alleen zien Randstedelingen -- en zeker Amsterdammers -- dat niet omdat ze in hun eigen bubbel leven.
Volgens De Voogd zie je het verschil tussen de Randstad en de rest van het land ook dagelijks terug op tv. Een ander voorbeeld:

"Witte, hoogopgeleide, links-progressieve vrouwen uit de grote steden vormen één procent van de bevolking. Maar in het maatschappelijk debat zijn ze oververtegenwoordigd. Wie schrijven er columns, wie zitten er bij De Wereld Draait Door, wie heeft invloed op universiteiten en hogescholen? Als je wérkelijke diversiteit nastreeft, zou een deel van hen moeten plaatsmaken voor oudere, laag opgeleide burgers, voor conservatieve christenen of allochtonen uit de provincie."

Het gevolg van die dominantie van de Randstad in 'het debat' is dat de gewone Nederlander zich helemaal niet meer vertegenwoordigd voelt. Die kijkt en luistert naar DWDD en andere programma's en kan alleen maar concluderen dat die zogenaamde experts totaal geen weet hebben waar ze het over hebben... en dat ze de zorgen van de gewone Nederlander totaal niet interessant vinden.
Het gevolg is duidelijk: "Naarmate je verder weg komt van Amsterdam, neemt de populariteit van rechts-populistische partijen toe." En daar zou ik aan willen toevoegen: én die van linkse populistische partijen als de SP, wat eigenlijk natuurlijk ook een outsiders-partij is.
Maar ja, daar heeft de Randstedelijke elite lak aan. Ze zien hun macht en invloed steeds kleiner worden maar weigeren zich aan te passen. Wat deze types betreft moet de rést van Nederland zich juist aanpassen. Want ja, de Randstad vindt zichzelf nu eenmaal ver verheven boven dat gewone klootjesvolk in 'midden Nederland.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten