Verrassend: PVV-hatende rechter laat Rutte niet getuigen in 'Minder Marokkanen'-proces Wilders

Geen categorienov 09 2017, 15:00
Terwijl juist hij en zijn kompanen - in theorie natuurlijk - licht zouden kunnen werpen op de achtergrond van deze zaak.
Het is één van de meest schandelijke processen die ons land ooit heeft gekend in vredestijd. Het 'Minder Marokkanen'-proces tegen Geert Wilders, waarbij hij veroordeeld werd om het eruit gooien van zijn mening: dat er niet nóg meer Marokkanen hierheen zouden moeten komen, maar juist minder. Geen nette uitspraak, maar wel één die verre van haat prediken staat. Zo zagen de D66-rechter dat echter niet: zij bevonden hem schuldig, zij het zonder straf.
Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de PVV-voorman met een controversiële uitspraak kwam, en ook niet de eerste keer dat lichtgeraakte zieltjes aangifte tegen hem deden. Het aantal aangiften was hierbij echter wel véél hoger dan normaal: duizenden maakten de gang naar het politiebureau om daar kostbare politietijd te verspillen aan het afhandelen van aangiften tegen Wilders. En die 'massa-aangifte' vond hij toch enigszins verdacht:

Over die aangifte was tijdens het eerste proces vorig jaar al veel te doen: mensen zouden gepusht zijn aangifte te doen, er zouden door de politie aangifteformulieren 'voorgedrukt' zijn, en de politiek zou aangiften hebben aangemoedigd: onder andere in Nijmegen zou dat gebeurd zijn. In het eerste proces wees de rechtbank onderzoek naar het 'aangiftecircus' nog af: het is opmerkelijk dat het hof onderzoek nu wel nodig vindt.

Ja, ook het hof lijkt inmiddels door te hebben dat dit niet helemaal kosher kon zijn. Helaas wezen ze wel de belangrijkste eis van de PVV'er af: het laten getuigen van onder andere Mark Rutte, Frans Timmermans en Ivo Opstelten, om te vragen wat hun rol precies was. Zij hielden zich niet bepaald op de vlakte over Wilders' uitspraak, waarmee ze - volgens de aangeklaagde politicus althans - hebben meegewerkt aan het opzetten van een strafrechtelijk proces tegen hem. Mocht blijken dat dat klopt, dan zou dat een schandaal van jewelste zijn: dan zitten we feitelijk met een politiek proces waarbij zoveel de aangeklaagde, de daad en aanklagers politiek zijn.
Helaas steekt de rechter daar een stokje voor: de heren bewindslieden hoeven zich niet in de rechtbank te komen verantwoorden. En daar is de PVV-leider natuurlijk allesbehalve blij mee.
Enkele experts moeten wel verschijnen om wat meer algemene uitleg te geven over het 'aangifte-circus' - zoals Wilders het noemt - te komen geven, maar daar heb je uiteindelijk weinig aan. De waarheid zal dus waarschijnlijk nooit boven water komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten