De #metoo discussie bereikt nu ook het Midden-Oosten: twittertrend in Mekka

Geen categoriefeb 10 2018, 21:00
Seksuele intimidatie en seksueel misbruik komt overal voor. In elk land en in elke cultuur. Dat vergeten derdegolffeministen nog wel eens, maar nu is er ook een goed voorbeeld in de praktijk. De arabieren hebben nu ook de #metoo discussie meegekregen en door het internet en social media wordt het daar in Arabië ook een stuk moeilijker voor mannen om met seksuele intimidatie weg te komen.

Moslimvrouwen gebruiken de hashtag #MosqueMeToo op Twitter om hun ervaringen te delen met seksuele intimidatie op religieuze plekken, zoals in moskeeën. Zij willen laten zien dat aanranding en ongewenste intimiteiten ook plaatsvinden op plaatsen die voor moslims heilig zijn.

Het blijkt maar weer eens dat we te maken hebben met mensen die overal ter wereld feilbaar zijn. Menselijke deugden en menselijke zonden. Het is bijna universeel te verklaren. Enfin, het toont aan dat ook in het Midden-Oosten het hele emancipatie principe eindelijk grond begint te krijgen. De arabieren lopen nog heel erg ver achter. In het Westen kunnen we nu ook zeggen dat er veel problemen in de Arabische wereld zijn met betrekking tot de positie van vrouwen. Misschien wordt het nu politiek geaccepteerd voor progressieve feministen om te strijden voor vrouwenrechten in islamitische landen.

Ook in de Arabische wereld vond die discussie afgelopen jaar plaats, maar niet eerder werd het seksuele geweld dat vrouwen ondergaan op de heiligste plaatsen van de islam zo openlijk besproken. Het taboe daarop is groot onder moslims.

"Ik was bang om dit te delen omdat het misschien afbreuk zou doen aan jouw religieuze gevoelens", schrijft Sabica Khan dan ook niet voor niets boven haar Facebookpost.

Hup hup, vrouwen in het Midden-Oosten!
https://twitter.com/monaeltahawy/status/960644697067749376?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fnos.nl%2Fartikel%2F2216375-moslima-s-op-twitter-seksuele-intimidatie-gebeurt-ook-in-mekka.html
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten