Kabinet op immigratie en integratie toer: minister Koolmees wil dat nieuwkomers sneller werken

Geen categoriemrt 30 2018, 21:00
Vandaag is nog een vrij rechts-conservatieve dag voor het Kabinet, want er is een plan om het 'asielshoppen' te stoppen, zodat ze niet meer door heel de EU kunnen reizen om naar het land naar keuze te gaan. Nu komt er ook nog een plan om 'nieuwkomers' sneller te laten werken. Goed idee, maar een overheid met een goed idee is vaak een recept voor falen.

Samen met gemeenten wil de minister bijvoorbeeld kijken of voor iedere nieuwkomer een persoonlijk integratieplan kan worden opgesteld, met daarin zaken als taalniveau, gezondheid en opleiding. Op basis daarvan kunnen gemeenten de nieuwkomers sneller begeleiden naar een baan. Met zo'n persoonlijk plan kunnen gemeenten ook hun vorderingen beter bijhouden.

Koolmees benadrukt dat Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond twee tot drie keer zo vaak werkloos zijn als andere Nederlanders. Ze zijn oververtegenwoordigd in de bijstand en hebben een lager inkomen. De minister wil hun arbeidsmarktpositie verbeteren, ook omdat hij betaald werk ziet als een belangrijk middel om de Nederlandse taal te leren en mee te doen in de samenleving.

Och heden, wat een wijsheid minister Koolmees, er is hoop voor D66! Of is dit een plan van de VVD dat uitgevoerd moet worden door D66? In elk geval, het is een goed idee en een mooi plan, maar die persoonlijke aanpak is een decentralisatieplan waarvan je je moet afvragen of de gemeenten dat aankunnen. Wat is de begroting? Wat ik wil zeggen: het is een puik plan, maar alles afschuiven op de gemeenten is an sich geen goed plan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten