Referendumpeiling! Kiezers neigen naar goedkeuren van de sleepwet: 48% is vóór, 25% tegen

Geen categoriemrt 10 2018, 10:00
Nederland dreigt massaal vóór te gaan stemmen, aldus de nieuwste peiling over het referendum aangaande de sleepwet. Dat maakte Kantar Public vandaag bekend. Maar liefst 48% is positief over de nieuwe bevoegdheden van de AIVD, terwijl 25% de dienst liever verder ziet gaan met de huidige instrumenten om burgers af te luisteren.
Op 21 maart zullen niet alleen de vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden, maar vindt vermoedelijk ook het referendum over de invoering van de zogeheten sleepwet plaats. Dat referendum zal gaan over de aanpassing van de zogeheten 'Wiv', de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Een aanpassing die vorig jaar door het parlement werd aangenomen regelt dat de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden zullen krijgen, onder anderen door hele groepen burgers af te mogen luisteren als men het vermoeden heeft dat er één zware crimineel of terrorist tussen zit. Kiezers kunnen tijdens het referendum aangeven of ze het daarmee eens of oneens zijn.
Tegen de wet is veel stampij gemaakt, onder anderen door GroenLinks en Arjen Lubach. Desalniettemin lijkt Nederland het wel best te vinden, en dreigt een grote meerderheid vóór de wet te gaan stemmen. Kantar Public peilde het volgende:

"Voor het raadgevend referendum bestaat een kiesdrempel van 30% van het Nederlandse electoraat. Uit onze laatste peiling blijkt dat deze drempel, al dan niet geholpen door het gelijktijdig plaatsvinden van de gemeenteraadsverkiezingen, nét gehaald gaat worden.

Het lijkt erop dat de meerderheid vóór de invoering van de nieuwe Wiv gaat stemmen. Ruim een derde (35%) is voor, een kwart (24%) is tegen. Sinds eind januari zien we nog geen verschuiving in deze stemvoorkeuren. Als we vervolgens in willekeurige volgorde (maar in gedoseerde mate) een aantal voor- en tegenargumenten voorleggen blijkt dat bijna de helft (48%) zegt op dit moment voor te willen stemmen en een kwart (25%) tegen. "

Dat ziet er dan zo uit:
peiling-referendum-10-3-2018
Kortom: de aanvragers van het referendum, maar ook andere tegenstanders van de wet, weten wat ze te doen staat. Tijd om flink actie te gaan voeren, want als de huidige trends niet gekeerd worden dan stemt Nederland massaal vóór het aannemen van de zogeheten sleepwet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten