Bestuur Essalam Moskee stelt vaste bezoekers gerust: 'We blijven open!'

Geen categorieapr 01 2018, 20:00
De geldschieters trekken zich terug, maar de moskee in de wijk Feijenoord blijft 'gewoon' bestaan. Aldus het bestuur.
Honderden bezoekers van de Essalam Moskee in Rotterdam zijn vandaag naar een ontzettend drukbezochte bijeenkomst in het gebedshuis gegaan om te horen hoe de toekomst van de moskee eruit ziet. Het bestuur liet tijdens die bijeenkomst weten dat, hoewel Arabische geldschieters zich inderdaad teruggetrokken hebben, de mensen zich nergens zorgen over hoeven te maken. De moskee blijft "gewoon open."
De vraag is natuurlijk hoe dat dan moet. Het antwoord laat zich raden (en zo had het jaren geleden al gemoeten): de islamitische gemeenschap gaat de kosten zelf dragen. Uit de reacties in de zaal bleek, aldus het AD, dat het overgrote deel van de vaste moskeegangers daar absoluut geen moeite mee heeft. "Alle Marokkaanse moskeeën in Nederland worden door de Marokkanen hier betaald. We hebben ze helemaal niet nodig," aldus één gepassioneerde bezoeker.
De vraag is of dat daadwerkelijk zo is. Tot voor kort kostte de moskee de Arabische organisatie die erachter zat, de Al Maktoum Foundation, maar liefst 40.000 euro per maand. Zo'n bedrag kunnen de lokale moslims natuurlijk nooit van zijn leven bekostigen. Maar er is goed nieuws voor de moskeegangers: een groot deel van die kosten werd besteed aan dure professionele medewerkers. Die zijn allemaal al aan de kant gezet. Het bestuur is ervan overtuigd dat vrijwilligers de boel óók prima kunnen regelen.
Zo is het maar net. Iedere gelovige groep heeft recht op zijn eigen gebedshuizen in Nederland. Mensen die daar moeite mee hebben moeten de grondwet en de verklaring van de universele rechten van de mens er maar eens op naslaan. Er kan werkelijk geen twijfel over bestaan. En nee, dat de moskee in kwestie "erg groot" is, is ook al niet relevant.
Als er zoveel moslims in Rotterdam wonen dat ze a) een grote moskee nodig hebben en b) die kunnen bekostigen gaat dat verder niemand wat aan. Het enige wat de rest van de maatschappij wél aangaat is de vraag wat er precies gepredikt wordt. Radicalisme hoeft niet geaccepteerd te worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten