snapshot12

Help: in 36 grote gemeenten kan GroenLinks aan de macht komen

Geen categorieapr 13 2018, 16:54
GroenLinks is bezig aan een opmars door de instituties. Een geweldloze democratische revolutie om gemeenten en het land onder te dompelen in het socialisme. Nee, dat is natuurlijk dramatisch gesteld, maar GroenLinks heeft wel de potentie om landelijk een machtige partij te worden. VVD blijft de grootste, maar GroenLinks haalt de verloren macht en tijd goed in.

Hoewel GroenLinks en de VVD landelijk nog nooit samen hebben geregeerd, is lokaal de VVD de favoriete coalitiepartner van GroenLinks. In 25 van de 36 grote gemeenten waar GroenLinks aan tafel zit, onderhandelt de partij met de VVD. Dat is meer dan met lokale partijen (23), het CDA (22) of D66 (20). Zo zitten de partijen samen aan tafel in onder andere Den Haag, Almere en Den Bosch.

Zo ziet u dat de VVD vaak rechtse campagne voert, maar door de bestuurlijke evolutie steeds vaker met GroenLinks aan tafel zit. De andere linkse partijen lijken gelukkig vaak niet onderdeel uit te maken van een coalitie, waarbij de PvdA dus nog verder de grond in zakt. GroenLinks lijkt steeds meer de rol over te nemen van de leider van de 'linkse zuil'. De roep tot een versmelting van de PvdA en GroenLinks wordt daardoor steeds sterker.
De vraag is natuurlijk wat de alternatieven zouden zijn van mogelijke colleges in gemeenten. Het lijkt een soort trend te worden dat lokale partijen die sterk groeien buiten de macht worden gehouden. De lokale politiek bloeit meer dan ooit, maar het valt niet te zien aan de machtigen in de colleges. Niet representatief en heel erg naar met betrekking tot de politieke ontwikkelingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten