Lannisters, Starks, en de rest

Geen categoriemei 14 2012, 18:00
Game of Thrones was weer op de buis... Wat een bloedvergieten ook weer. Wel mooi!
We zitten inmiddels redelijk over de helft van het tweede seizoen, en er gebeurt dan ook een hoop in de televisieserie. "A Man Without Honor" laat een beeld zien Daenerys haar draken terug wil, Jaime zijn vrijheid, Robb z'n thuiskasteel Winterfell, Cersei de alleenheerschappij over het landsbestuur en Tywin wil wederom de machtigste man van Westeros zijn. En de 'high septon' wil ongetwijfeld z'n afgescheurde arm terug, maar dat zal redelijk lastig worden.
Conflicterende doelen
U snapt: een hoop conflicterende doelen, en niet altijd verenigbaar. De bloederige strijd gaat dan ook onverminderd verder. Allereerst in het kamp van Robb waar na al het militaire succes op de Lannisters onrust lijkt te zijn uitgebroken onder de eigen troepen. De oorzaak? De Kingslayer laat weer van zich horen. Als hij dat doet, dan gebeurt dat altijd met de nodige fanfare. Herinneren we ons de vechtpartij met Ned Stark uit het eerste seizoen?
Maar ook bij de Lannisters gaat niet alles volgens plan. Toen in de vorige aflevering Arya Stark de bloeddorstige Amory Lorch liet uitschakelen, heeft Tywin twintig man laten ophangen. Wie en waarom wordt niet helemaal duidelijk, wel dat hij zich een gewaarschuwd mens acht en zich steeds openlijker amuseert met Arya.
Potje
Maar behalve de power struggle tussen Lannisters en Starks in de Riverlands bevinden zich ook hoofdpersonen in het ijzige noorden en in oasesteden in het verre oosten. Hier zien we dat makers D. B. Weiss en David Benioff serieus zijn afgeweken van het verhaal zoals dat in A Clash of Kings is beschreven en zelf complete verhaallijnen zijn gaan fabriceren. Dat vind ik jammer, want wat mij betreft schortte er weinig aan de boekverhalen zoals George R. R. Martin die beschreef.
Nu echter worden de vreemdste excuses verzonnen om Daenerys toch naar de House of the Undying the krijgen en Jon Snow in de handen van de Wildlings. Vooral het verhaal van Daenerys wordt hierdoor erg onovertuigend. Jammer.
Emotionele uitbarstingen
Gelukkig hebben Weiss en Benioff ook goede elementen toegevoegd aan de show: voornamelijk veel emotionele openbaringen die in het boek achterwege blijven. Voornamelijk Cersei geeft zich bloot (eerst aan Sansa, en daarna aan Tyrion), maar ook Jaime vertelt hoe z'n leven is getekend door die ene dag waarop hij Westeros van haar gestoorde koning ontdeed.
De show eindigt met een emotionele uitbarsting van Maester Luwin. Deze man kan brullen als een beer, wat ik je brom!
Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: hier een samenvatting van 'A Man Without Honor' door de makers. Tot volgende week!
'A Man Without Honor' is te bekijken bij HBO Nederland vanavond om 20:30, of daarna bij HBO GO en HBO on Demand. In het najaar zal 'Game of Thrones' ook te zien zijn bij RTL. Zie hier de beschrijving van afleveringen 3, 4, 5 en 6 op DDS.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten